CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

17. 04. 2012

0 komentářů

Subjekty:

ČESKÁ POJIŠŤOVNA ODHALILA V PRVNÍM ČTVRTLETÍ LETOŠNÍHO ROKU POJISTNÉ PODVODY ZA 120 MILIONŮ KORUN

 


 

„I v prvním čtvrtletí letošního roku prošetřovali pracovníci České pojišťovny tisíce pojistných událostí s přívlastkem podezřelá a řešili nejrozmanitější případy pojistných podvodů,“ říká Ludvík Bohman, vrchní ředitel Úseku vnitřních věcí České pojišťovny.

„Mnoho kauz ještě není uzavřených a projeví se proto až v dalších čtvrtletích. Už teď to ale vypadá, že se bude letos opakovat stejný vývoj jako vloni a že opět naroste objem odhalené podvodné činnosti. V pololetí dokonce očekávám atakování hranice 200 milionů korun, což by byl nový rekord. Za celý loňský rok jsme přitom odhalili podvody za 338 milionů korun,“ dodává Ludvík Bohman.

Nejméně se lidé v prvním čtvrtletí podle šetření České pojišťovny pokoušeli podvádět v Ústeckém kraji. Mezi nejproblematičtější území patřilo naopak stejně jako v letech předchozích hlavní město Praha, přestože zde detektivové ČP zaznamenali poměrně znatelný meziroční pokles. Ten však byl rovnoměrně „kompenzován“ nárůsty v jiných krajích po celé ČR.

„Je potřeba si uvědomit, že pojistný podvod není žádným kavalírským deliktem, kterým byste se mohli pochlubit kamarádům u piva. Jde o trestný čin s horní hranicí trestní sazby až deseti let vězení,“ upozorňuje Ludvík Bohman.

V loňském roce dramaticky přibylo množství účelově založených požárů nemovitostí. Česká pojišťovna dokonce vloni evidovala trojnásobný nárůst takovýchto případů. Ve stejném duchu pokračuje i rok letošní. Jak jinak
si vysvětlit případ, ke kterému došlo na Chrudimsku? Podnikavý klient zde totiž České pojišťovně nahlásil požár skladu a zničení v něm uskladněného zboží. Způsobená škoda nebyla nikterak malá – mělo jít o dvanáct milionů korun. Od počátku šetření byla ale celá záležitost detektivům hodně podezřelá. Byli si jisti, že požár někdo založil úmyslně, což jednoznačně potvrdilo i zkoumání Odboru kriminalistické techniky a expertiz Policie České republiky. Navíc se zjistilo, že klientem předkládané faktury, které měly doložit výši vzniklé škody, jsou padělané.

Vzhledem k tomu bylo zahájeno trestní stíhání údajně „poškozeného“ klienta pro trestný čin pojistného podvodu
a pojistného plnění se dotyčný samozřejmě nedočkal.

Jiný případ se vztahuje k pojištění motorových vozidel, kde je stále páchána většina pojistných podvodů.
Na Královéhradecku mělo podle tvrzení jednoho vykutáleného klienta dojít k dopravní nehodě, při které se údajně řidič vozidla Ford  plně nevěnoval řízení a vjel do protisměru, kde v tu chvíli „čirou náhodou“ projíždělo luxusní Ferrari. Jeho šofér uvedl, že strhnul  auto vpravo a sjel do příkopu, aby zabránil přímému střetu.

Od  prvopočátku  šetření byly detektivy prověřovány  informace o možném účelovém jednání a příbuzenských vztazích účastníků dopravní nehody. V průběhu likvidace pojistné události pak poškozený přes veškeré urgence s pojišťovnou nekomunikoval a doklady o provedené opravě nedoložil. Jaké pak bylo překvapení, když se po necelém roce od vzniku nehody najednou ozval s tím, že nechal vozidlo opravit a následně jej prodal. To už ale probíhaly policejní výslechy zúčastněných osob, které měly očekávaný závěr. Již v průběhu přípravného řízení se totiž všichni obžalovaní ke spáchání trestné činnosti doznali v plném rozsahu a vzájemně se usvědčili.

Přehled odhalených pojistných podvodů dle jednotlivých krajů ČR – 1. čtvrtletí 2012

 

ČÁSTKA (v mil. Kč)

KRAJ

1. 1. – 31. 3. 2011

1. 1. – 31. 3. 2012

Nárůst/pokles

Praha

55,9

37,7

–18,2

Středočeský

15

20,9

5,9

Královéhradecký

17,6

19,3

1,7

Pardubický

1,7

8,3

6,6

Moravskoslezský

2,6

6,3

3,7

Plzeňský

4,9

5,5

0,6

Liberecký

2,6

5,4

2,8

Jihomoravský

6,9

3,4

–3,5

Olomoucký

1,3

2,7

1,4

Vysočina

5,5

2,5

–3,0

Karlovarský

2,1

2,4

0,3

Zlínský

3,2

2

–1,2

Jihočeský

0,3

1,9

1,6

Ústecký

0,4

1,5

1,1

Celkový součet

120

119,7

–0,3

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *