CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

16. 11. 2016

0 komentářů

Italské referendum může rozhodnout o ECB i o konci intervencí

 


 

Další růst jejich výnosů a rizikových marží vůči německému bundu by pravděpodobně vedl Evropskou centrální banku k rozhodnutí (8.12.) natáhnout politiku kvantitativního uvolňování (QE) o dalších 6 měsíců (do konce září 2017). Pro ČNB by to pravděpodobně znamenalo signál takticky posunout konec intervencí ke konci roku 2017. V Itálii se tak nepřímo hraje nejen o budoucnost třetí největší ekonomiky eurozóny, ale zprostředkovaně i o to, kdy ECB otevře ČNB dveře k ukončení intervenčního režimu.

O co v italském referendu jde? O omezení pravomocí senátu a posílení většinových prvků v italském volebním systému tak, aby vznikaly silnější vlády schopné prosadit svůj program. To je z pohledu trhů dobré, pokud vyhraje pravo-středová reformní koalice, ale poměrně špatné, pokud by v novém systému vyhrálo například populistické hnutí 5ti hvězd.

Trhy však doufají v úspěch referenda ne tolik kvůli věcné podstatě navrhovaných změn, ale spíše kvůli dnešní politické stabilitě. Matteo Renzi slíbil, že v případě neúspěchu referenda, odstoupí. I když se snažil svůj slib trochu relativizovat, je velice pravděpodobné, že by po případné prohře rezignoval a v roce 2017 by se Itálie připravovala na předčasné volby – spolu s řádnými volbami v Nizozemí, Francii a Německu. Rostoucí popularita hnutí 5ti hvězd a zastavení reforem by na trzích pravděpodobně vedlo k dalšímu nárůstu rizikových marží na italských dluhopisech. A napětí by asi podpořilo i zhoršení ratingu od kanadské společnosti DBRS, která jako jediná drží italský rating v áčkovém teritoriu (A-) a na výsledek referenda čeká. Zhoršení od DBRS o jediný stupeň(na BBB+) by podle pravidel ECB znamenalo, že by italské banky by musely poskytnout za dnes čerpanou likviditu (186 miliard EUR) o poznání více cenných papírů (kolaterálu) do zástavy. To by pro nepročištěné italské banky s vidinou nestabilní politické scény mohl být pěkně adrenalinový zážitek. A ECB by se v takové situaci jen těžko uvažovalo o útlumu tisku peněz.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *