CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 01. 2024

0 komentářů

Jak si povedou komoditní trhy v roce 2024

 

Uplynulý rok přinesl korekci cen světových komodit, a to i přes pokračování konfliktu na Ukrajině. Změnu nepřinesl ani závěr roku, který byl ve znamení krize na Blízkém východě po říjnovém teroristickém útoku v Izraeli. Ceny komodit až na výjimky, jako je zlato, dále klesaly. Zklamáním roku byly zejména obiloviny, např. cena pšenice poklesla na nižší hodnoty než před vypuknutím krvavé války. Index měřicí výkonnost hlavních komodit se za rok snížil o 12 %. A co by mělo ovlivňovat trhy v nadcházejícím období?

Loading



 

V příštích měsících lze očekávat, že ceny komodit budou ovlivněny zejména postupným uvolněním měnové politiky. Americký Fed se chystá až na tři snížení úrokových sazeb, tedy zhruba o 75 bps. V případě ECB by mělo dojít k razantnějšímu poklesu až o 150 bps. Snižovat by se tedy měl významně úrokový diferenciál mezi eurem a dolarem. To ovlivní negativně zejména hodnotu amerického dolaru, který by již nemusel posilovat. Komodity dominované v této méně by měly tedy růst.

Tématem v americkém volebním roce 2024 bude i vymáhání sankcí uvalených na Ruskou federaci. Jejich obcházení ze strany řady firem jednoznačně přispělo k nárůstu arbitráži u mnohých komodit, a tedy k jejich cenovému poklesu. Ruská ropa Ural nebo pšenice jsou toho jasným příkladem. Světoví státníci budou chtít tamní ekonomiku oslabit, zpřísnění porušení sankci a jejich důslednější vymáhání je velmi žádoucí.

Rovněž možné ekonomické oživení v Číně by mohlo zvýšit poptávku po komoditách. Čínská ekonomika v posledních 12 měsících spíše oslabovala, na hraně deflace se tak ekonomika pohybuje již delší dobu. Zlepšení ekonomického růstu by měla přinést zejména fiskální stimulace ze strany vlády.

Komoditní trhy by se tedy v letošním roce mohly výrazněji odrazit, najít pevnou pudu pod nohama a přidat se ke zlatu, které v loňském roce prolomilo svoje maxima a dosáhlo u spotových cen přes 2120 USD za trojskou unci.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *