CZK/€ 24.710 -0,02%

CZK/$ 22.791 +0,20%

CZK/£ 28.835 +0,15%

CZK/CHF 25.074 -0,39%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 08. 2023

1 komentář

Investice během inflačního období. Jaké jsou bezpečné možnosti investice?

 

Vzhledem k tomu, že inflace nadále ovlivňuje ekonomiku po celém světě, investoři čelí zvýšené nejistotě při svých finančních rozhodnutích. Jednou z oblastí, která vzbuzuje obavy, je vliv inflace na cenu akcií, což může výrazně ovlivnit výnosy z investic. Tento článek se zaměřuje na to, jak inflace ovlivňuje ceny akcií, a představuje řadu bezpečných investic do akcií a alternativních možností pro investory, kteří se snaží vytěžit z investic i v težkém období inflace.

Loading



 

Jak inflace ovlivňuje ceny akcií a trh obecně?

Inflace snižuje kupní sílu měny, což vede ke zvýšení celkové cenové hladiny zboží a služeb. V důsledku toho se může hodnota budoucích peněžních toků společnosti v období inflace snižovat. Rostoucí náklady na suroviny, pracovní sílu a výrobu mohou také snižovat ziskové marže a ovlivňovat celkovou výkonnost společnosti.

Investoři se navíc obávají, že centrální banky v rámci boje proti inflaci zvýší úrokové sazby, což může utlumit hospodářský růst a snížit zisky podniků. Všechny tyto faktory dohromady mohou vést k poklesu cen akcií a cen na trhu obecně.

Bezpečné investiční možnosti během inflace

Akcie vyplácející dividendy bývají v období inflace stabilnější. Jedná se o společnosti, které pravidelně rozdělují část svých zisků akcionářům ve formě dividend. Investoři si těchto akcií cení pro jejich schopnost poskytovat stabilní tok příjmů, zejména v období rostoucí inflace, kdy ostatní investice mohou mít problémy. Dividendy mohou působit jako pojistka proti inflaci a nabízejí ochranu proti snižování kupní síly.

Níže si můžete prohlédnout graf North European Oil Royality Trust Common Stock (NRT), tato dividendová akcie má v tuto chvíli dividendu 26,47 % a můžete si všimnout, že i po prudkém růstu inflace se cena propadla o méně než 30 % a to je při srovnání s jinými akciemi nebo kryptoměnami (které se propadly o více než 50 %) stále dobrý výkon.

REKLAMA

Energetické společnosti, jako jsou dodavatelé elektřiny, vody a plynu, jsou často považovány za defenzivní akcie vzhledem k zásadní povaze jejich služeb. Tyto společnosti působí na regulovaných trzích, což jim umožňuje přenášet zvýšené náklady na spotřebitele, což může pomoci udržet jejich profitabilitu v období inflace. Kromě toho společnosti veřejných služeb obvykle vyplácejí atraktivní dividendy jako NRT, což z nich činí atraktivní volbu pro investory.

V období inflace může investice do akcií souvisejících s komoditami představovat ochranu před poklesem kupní síly. Společnosti zabývající se energetikou, těžbou nebo zemědělstvím často těží z rostoucích cen komodit, což vede ke zvýšení zisků a zlepšení výkonnosti akcií. Komoditám, jako je ropa, zlato a měď, se v období inflace obvykle daří, protože investoři vyhledávají hmotná aktiva s vnitřní hodnotou.

Další akciové společnosti “odolné” vůči inflaci jsou ty, které vyrábějí důležité zboží a služby, známé jako základní spotřební zboží. Základní spotřební zboží zahrnuje produkty, jako jsou potraviny, léky a předměty pro domácnost, které lidé kupují bez ohledu na ekonomické podmínky.

Učinit investici nebo prozkoumat další možnosti můžete u online brokera nebo na jakékoliv online burze s akciemi. Je však důležité si pečlivě zjistit informace o vámi zvolené burze před tím než se rozhodnete investici podstoupit.

REKLAMA

Alternativní možnosti investice mimo akcie – nemovitosti

Investice do nemovitostí, zejména do nemovitostí s příjmy z pronájmu, mohou být vhodným zajištěním proti inflaci. Výše nájemného se může přizpůsobovat úrovni inflace, což investorům zajišťuje stabilní peněžní tok. Kromě toho mohou nemovitosti v průběhu času nabývat na hodnotě, což působí jako potenciální úložiště bohatství. Investoři by však měli pečlivě posoudit tržní podmínky a ekonomické ukazatele, než se zaváží k investicím do nemovitostí.

Jediné proti, na které můžete během investice do nemovitostí narazit, je investiční kapitál. Investovat do nemovitosti si totiž nemůže dovolit každý a jedná se o složitější proces s většími náklady.

Názor odborného investičního poradce

Investování v době inflace vyžaduje pečlivé zvážení možných dopadů na ceny akcií a výkonnost portfolia. Některé akcie, jako jsou společnosti vyplácející dividendy a základní spotřební zboží, mohou zajistit stabilitu v době inflace, avšak prozkoumání alternativních možností, jako jsou nemovitosti nebo drahé kovy, může dále diverzifikovat portfolio investora.

Diverzifikace a pochopení vztahu mezi inflací a různými investičními aktivy jsou řešením problému investic během inflace. Pokud investoři zůstanou ostražití a strategicky upraví svůj investiční přístup, mohou se vypořádat se složitostí inflace a zajistit si dlouhodobý finanční úspěch.

Maxim Manturov, vedoucí investičního poradenství ve společnosti Freedom Finance Europe, říká, že: „Drobní investoři často vyhledávají akcie, které vykazují určité vlastnosti spojené s relativní stabilitou a odolností vůči nejistotě na trhu. Mezi příklady akcií, které jsou obecně považovány za relativně bezpečné pro investování. Upřednostňujte kvalitní společnosti: Pokud investor potřebuje zaujmout defenzivní postoj, vyplatí se poohlédnout se po kvalitních akciích, protože jejich robustní rozvahy a stabilní peněžní toky by je měly ochránit před nepředvídaným rizikem poklesu. S ohledem na to splňuje tato kritéria řada největších technologických a internetových akcií, zatímco expozice vůči vysoce cyklickým odvětvím a společnostem s nadměrnou finanční pákou by měla být omezena na minimum. Chcete-li tedy zvýšit odolnost svého portfolia, měli byste se zaměřit na vysoce kvalitní společnosti, silné plátce dividend a také nezapomínat na regionální diverzifikaci, protože nižší ocenění a slabší americký dolar mohou zatraktivnit i globální akciové trhy mimo USA.“

Autor: Dmytro Spilka, finanční a technický spisovatel

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Penzijní spoření od července 2024 – více peněz od státu, žádný příspěvek pro důchodce

Od 1. července 2024 vstoupí v platnost další změny v oblasti doplňkového penzijního spoření (DPS). Mezi nejdůležitější novinky patří zvýšení maximálního státního příspěvku na 340 Kč měsíčně a ukončení jeho poskytování klientům, kteří již pobírají starobní důchod. Změny se dotknou všech účastníků DPS bez ohledu na datum uzavření […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • R

    9 srpna, 2023

    Opravdu si rikate odbornici? Ja jen ze inflace je uz prekonana. Podivejte se na inflaci za unor az cerven. Je to 1.16%, anualizovane 2.8%, takze prosim nekrmte lidi tim, ze inflace trva… Jen tim zbytecne povzbuzujete inflacni ocekavani.
    Takze pokud nemate nejazky zasadni poznatek o tom, ze budou energie v zime zase masivne zdrazovat, pak neni duvod se obavat.

    Odpovědět