CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

21. 06. 2023

0 komentářů

Ekonomické výhledy společnosti Adobe přispěly k posílení akcií AI

 

Zveřejněné hospodářské výsledky Adobe za 2. čtvrtletí měly být testem rostoucích cen akcií umělé inteligence (AI), a jelikož překonaly očekávání a zároveň firma zvýšila výhledy na tento fiskální rok, dostal trh přesně to, v co doufal.  Ovšem i když se výhledy Adobe mírně zlepšily, v tomto okamžiku se do nich dopady nových generativních funkcí AI na tempo růstu promítají jen mírně. Také data z Google Trends naznačují, že počáteční nadšení z AI oproti dubnu ochladlo.

Loading



 

Hlavní body:

  • Společnost Adobe ve 2. čtvrtletí překonala očekávání a upravila výhledy na tento fiskální rok na základě značného růstu a zisků plynoucích z účinného omezování nákladů. Mimo řádnou dobu obchodování posílily akcie o 2 %.
  • Vedení společnosti Adobe je sice ohledně nových funkcí AI pro generování obsahu velmi optimistické, dopady AI na růst společnosti se ale v tuto chvíli promítají do výhledů jen mírně.
  • Z dat Google Trends vyplývá, že zájem o klíčová slova „AI“ a „ChatGPT“ při vyhledávání oproti dubnu klesá.

Kvůli novým funkcím AI zlepšuje Adobe výhledy

Neuvěřitelné výhledy společnosti Nvidia z konce května ještě posílily americké technologické akcie, které začaly stoupat kvůli povyku kolem AI. Teď jen čekáme, zda se dostaví zvýšená poptávka po aplikacích s touto technologií. Včerejší hospodářské výsledky společnosti Adobe byly takovým prvním testem.

Firma vykázala tržby 4,82 miliardy dolarů a upravený EPS 3,91 dolaru, což předčilo očekávání, důležitější však je, že zvyšuje svůj EPS výhled na tento fiskální rok z předchozích 15,30-15,60 na 15,65-15,75 dolaru. Zohledňuje tak očekávané zisky plynoucí z omezování nákladů a mírné zvýšení oproti původním předpokladům plyne i z očekávané vyšší poptávky po produktech kvůli nově nabízeným generativním funkcím AI. Investory hospodářský výsledek i výhled potěšil, a tak vyhnali akcie ještě mimo řádnou dobu obchodování o 2 % výš.

REKLAMA

Odezva na výsledky Adobe byla sice pozitivní, ale je třeba zmínit, že implementace AI funkcí se zatím na výhledech společnosti příliš neprojevila. Dosavadní nárůst byl velmi malý a Adobe na podobný raketový nárůst poptávky jako Nvidia zatím teprve čeká. Větším testem toho, zda nové funkce AI díky zjednodušení tvorby a úprav obsahu nějak zvyšují odběr produktů Adobe a přitahují nové zákazníky, budou až příští zveřejněné hospodářské výsledky.

Cena akcií Adobe | Zdroj: Saxo

Neklesá už zájem o AI?

Na finančních trzích, hlavně těch amerických, sice růst cen způsobený humbukem kolem AI pokračuje, ale stojí za zmínku, že z dat Google Trends vyplývá pokles bezprostředního zájmu Američanů o klíčová slova „AI“ a „ChatGPT“ oproti dubnu, kdy horečka vrcholila.

Naše pracovní hypotéza je, že jsou očekávání kolem AI extrapolována neudržitelným způsobem, a jakmile investorům dojde, že monetární zisky z AI přijdou později, než čekali, dojde k tvrdému resetu cen akcií spojovaných s umělou inteligencí. Dlouhodobě zůstáváme i my ohledně přínosů těchto nových AI systémů optimističtí, ale krátkodobě vyšrouboval všechen ten povyk akcie na neudržitelnou úroveň.

Textové pole: Zájem o AI ve vyhledávačích | Zdroj: Google Trends

 

 

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *