CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

31. 05. 2023

0 komentářů

CRIF: Malé obce v loňském roce šetřily na svém rozvoji. Nevyužily 14 % svých disponibilních příjmů

 

Hospodaření obcí do 199 obyvatel skončilo v roce 2022 přebytkem 919 milionů korun. Oproti předchozímu roku se přebytek zvýšil o 82 milionů, tedy o 10 %, přičemž celkový přebytek obcí (bez Prahy) se meziročně snížil o 43 %. Malé obce hospodařily s příjmy 6,76 miliardy korun a s výdaji ve výši 5,84 miliardy. Celkem 59 % malých obcí dosáhlo v souhrnném ekonomickém ukazateli iRating společnosti CRIF nejlepších ratingových stupňů A, B+ nebo B. V rámci obcí všech velikostí těchto stupňů dosáhlo pouze 49 %. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau provedené z dat portálu www.informaceoobcich.cz, který obsahuje souhrnné informace o hospodaření obcí. 

Loading



 

Přijmy obcí do 199 obyvatel oproti předešlému roku vzrostly o 11 %, nejvyšší dynamiku vykázaly  nedaňové příjmy, které se oproti roku 2021 zvýšily o 21 % na 1,41 miliardy korun. Zvýšily se také daňové příjmy, a to o 17 % na 3,9 miliardy korun. Nejvíce naopak poklesly kapitálové příjmy, a to o 19 % na 1,97 miliard korun oproti roku 2023. O 9 % na 1,25 miliardy se snížil také objem příjmů z dotací, zejména těch investičních, jejichž objem poklesl meziročně o 12 %. V přepočtu na obyvatele vykázaly malé obce nejvyšší příjmy, a to 39 074 Kč, průměr za všechny obce (bez Prahy) byl 34 325 Kč.

Provozní výdaje malým obcím narostly více než ty kapitálové 

Výdaje malých obcí meziročně shodně jako příjmy o 11 %. O 14 % na 4 miliardy se zvýšily běžné výdaje na provoz, výrazně méně, jen o 5 %, se zvýšily kapitálové výdaje, které u malých obcí za rok 2022 dosáhly výše 1,85 miliardy korun. „Zde pozorujeme výraznější rozdíl oproti obcím jako celku, kde se objem kapitálových výdajů loni zvýšil o 16 %, více než objem těch běžných, provozních. Malé obce tak v loňském roce šetřily na svém rozvoji, proto se u nich meziročně zvýšilo i saldo jejich rozpočtu, které v celkovém průměru u všech obcí kleslo o 43 %,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Malé obce vynakládají, na rozdíl od obcí jako celku, na veřejnou správu největší díl svých výdajů, a to 32 %. V přepočtu na obyvatele to bylo 10 667 Kč, zatímco průměr za všechny obce byl 7 477 Kč na obyvatele. Vysoký podíl ovlivnily zejména výdaje na zastupitelské orgány a na volby. Největší část výdajů obcí směřovaly do služeb pro obyvatelstvo. Patří zde výdaje na vzdělávání, bydlení, tělovýchovu a zájmovou činnost či na kulturu a sociální služby, a u malých obcí činily v přepočtu na obyvatele 10 636 Kč, přičemž průměr za všechny byl 15 372 Kč. Ve srovnání s obcemi jako celkem mají v rozpočtech malých obcí větší váhu výdaje na lesní hospodářství a na dopravu.

REKLAMA

Čím větší obec, tím méně se šetří 

Objem peněz, které měly koncem loňského roku obce na bankovních účtech, dosáhl 177 miliard a meziročně se zvýšil o 7 %. Úspory malých obcí rostly rychleji, a to o 12 %. V přepočtu na jednoho obyvatele platí, že čím menší je obec, tím více peněz v přepočtu na obyvatele má na bankovních účtech. Zatímco nejmenší obce do 199 obyvatel měly ke konci roku 2022 průměrně 47 240 korun na obyvatele, obce o 5 a více tisících obyvatelích měly uloženo průměrně 14 875 korun (o 4 % více než v roce 2021). Průměr za všechny obce přitom činil 19 169 korun na obyvatele. „Malé obce raději šetří a dlouhodobě hospodaří s přebytkem. Ten se v roce 2022 podílel 14 % na jejich příjmech a přispěl k dalšímu růstu již tak velkých úspor v porovnání se všemi obcemi,“ dodává Věra Kameníčková.

Malé obce mají nejenom nejvyšší úspory v přepočtu na obyvatele, ale i dluh na obyvatele zadlužených malých obcí je nejvyšší. Koncem loňského roku to bylo 16 365 Kč na obyvatele, zatímco průměr za všechny obce dosáhl 8 363 Kč. Přitom dluh má pouze jedna pětina malých obcí. Malé obce si tudíž nepůjčují často, ale v přepočtu na obyvatele to jsou, v porovnání s ostaními obcemi, vysoké částky.

Malé obce jsou ekonomicky méně rizikové 

Dle ukazatele iRating společnosti CRIF hospodaří 10 % malých obcí v kategorii A, tedy zcela bez rizika, 20 % v kategorii B+ a 29 % v kategorii B. V kategorii B-, tedy s nízkým rizikem, hospodaří 23 % malých obcí, v kategorii C+ 12 %. V rizikových kategoriích C a C- je celkem pouze 6 % malých obcí. Malé obce jsou dle iRatingu méně rizikové, než je průměr za všechny obce. Téměř 60 % malých obcí obdrželo tři nejvyšší ratingové stupně, které znamenají, že hospodaří bez rizika, popř. s minimálním rizikem, v případě obcí jako celku sem patří pouze necelá polovina z nich.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *