CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

18. 04. 2023

0 komentářů

Nemovitostní fondy reportovaly za rok 2022 rekordní výnosy

 

Většina nemovitostních fondů vykázala za uplynulý rok historicky nejvyšší zhodnocení. Průměrný čistý výnos pro investory dosáhl 8,5 %. 80 % nemovitostních fondů mělo za rok 2022 historicky nejvyšší zhodnocení. Ani jeden nemovitostní fond neskončil v roce 2022 ve ztrátě. Tři nemovitostní fondy dokázaly dokonce překonat 15 % inflaci.

Loading



 

Většina akciových, dluhopisových a balancovaných fondů skončila v roce 2022 ve ztrátě kolem 10-20 %. Nemovitostní fondy naopak přinesly investorům rekordní výnosy. Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz dosáhlo v průměru za rok 2022 čisté zhodnocení nemovitostních fondů 8,5 %. To je historicky nejvyšší číslo.

Aktuálně funguje v ČR 31 nemovitostních fondů zaměřených primárně na pronájem nemovitostí. Nejvyšší zhodnocení zaznamenaly v minulém roce fondy Jet Industrial Lease (18,4 %), WOOD & Company podfond Retail (17,5 %) a fond REALIA Retail Parks (15,2 %). Tyto tři nemovitostní fondy dokonce dokázaly udržet krok s inflací, která se v roce 2022 vyšplhala na 15 %.

Retailové fondy versus FKI

Retailové nemovitostní fondy v uplynulém roce v průměru vydělaly 7,3 %. Fondy kvalifikovaných investorů dokonce 10,1 %.

REKLAMA

Dlouhodobě se průměrné výnosy u retailových fondů pohybují kolem 4-6 % ročně a u FKI fondů zpravidla kolem 7-9 % ročně.

Vyšší inflace nahrává nemovitostním fondům

I když aktuálně prakticky všechny fondy zaostávají za inflací, vyšší inflace jim svědčí a dlouhodobě většina nemovitostních fondů inflaci poráží.

Nemovitostní fondy mají zpravidla dlouhodobé nájemce s inflačními doložkami. S vyšší inflací jim tedy více rostou příjmy z pronájmu. A s rostoucími příjmy pak roste ve finále i ocenění nemovitostí.

Nemovitostní fondy s nejvyššími výnosy z nájmu (yield)

REKLAMA

Riziko představují vyšší úroky u úvěrů

Negativně se budou nyní do zhodnocení některých nemovitostních fondů projevovat vyšší úroky z úvěrů. Tady se budou nyní výsledky jednotlivých fondů dost rozcházet v závislosti na tom, jak vysoké mají úvěrové zatížení a na jak dlouho a za jakých podmínek mají úroky fixované.

Nemovitostní fondy s nejnižším úvěrovým zatížením (LTV) a jejich výnos za posledních 5 let

Fondy s nižším úvěrovým zatížením představují obecně bezpečnější investici a v současné situaci to platí dvojnásob. Ale z dlouhodobého hlediska naopak využívání cizího kapitálu (bankovních úvěrů) zvedá rentabilitu vlastního kapitálu, tedy zhodnocení pro investory.

Velké nemovitostní fondy navíc inkasují nájmy v eurech a mají také úvěry v eurech s výrazně nižšími úroky, takže se jim to pořád vyplatí a při rozumné míře LTV kolem 50 % je to pořád relativně bezpečné.

Nemovitostní fondy s nejvyšším výnosem za posledních 5 let a jejich úvěrové zatížení (LTV)

Co čekat od roku 2023

Pro rok 2023 predikuje většina nemovitostních fondů trochu menší výnosy než v uplynulém roce. Přesto by průměrné výnosy nemovitostních fondů měly být díky inflaci nadále velmi zajímavé.

Dlouhodobě se výnosy nemovitostních fondů pohybují kolem 5-8 % p. a. a s minimální volatilitou, proto jsou mezi investory obecně vnímány jako konzervativní investice se stabilními výnosy. Mnohé nemovitostní fondy, zejména fondy pro kvalifikované investory, mají ale horší likviditu a jsou vhodné pouze jako dlouhodobá investice.

Autor: Jan Traxler: privátní investiční poradce, zakladatel multi-fondu Otakar a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *