CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Filip Kučera

02. 03. 2023

1 komentář

Zlato. Je chybou o něm uvažovat jako o investici?

 

Důvodem nekončící inflace je i příklon Čechů k investici do drahých kovů. Velkou oblibu má zejména zlato. Nabízí ochranu před inflací? Jedná se o vhodnou investici?

Češi zlatu věří. Například podle průzkumu, který provedla společnost BrikkApp ve spolupráci s WebMedea services, se Češi více zajímají o investování. Podle tohoto průzkumu nejvíce česká populace důvěřuje investici do zlata (55 %) a cenných papírů (12,5 %).

Loading



 

Stále více se lidé zajímají o ‚pasivní příjem‘. Zajímavou příležitost pro českou společnost přinášejí v době finanční krize stále i kryptoměny (6,5 %) a nemovitosti (6,2 %). Narůstá i zájem o crowdfunding. Výsledky průzkumu se odvíjejí od množiny 1300 hledaných klíčových slov z internetových vyhledávačů.

Při výběru komodit vedou cenné kovy. Pro českou populaci stále nejzajímavější investice do zlata (55 %) či stříbra (10 %). Tyto dva cenné kovy zaujímají téměř dvě třetiny poptávky.

Ondřeje Slezáček, portfolio manažer Partners, pro server Investujeme.cz uvádí, že u široké veřejnosti je zlato vnímáno jako jakási kotva pro případ hlubokých až katastrofických krizí. „Není tedy divu, že v uplynulém krizovém roce poptávka po zlatu násobně rostla, ale spíš si myslím, že byla hnána strachem než racionálním uvažováním. Bohužel velkou chybou je totiž o zlatu uvažovat jako o investici, jelikož samo o sobě žádnou investiční hodnotu (z definice budoucí příjmy vyjádřené v současné hodnotě) nemá,“ vysvětluje.

Lidé přesto v době krizí inklinují k tradičním komoditám – zlatu a stříbru. „Když hrozí inflace, investoři se vrhají na zlato a jeho ceny prudce rostou. Drahé kovy jsou také relativně odolnou investicí proti recesi, protože v důsledku otřesů na trhu papírová aktiva padají, zatímco zlato si udržuje svou hodnotu. Zlatu se obvykle nedaří na býčích trzích, ale investoři jej považují za bezpečnou záchranu v dobách krize,“ potvrzuje Jan Večerka z crowdfundingové platformy BrikkApp.

„Jedná se pouze o spekulativní nástroj, jehož cena je určena aktuální náladou trhu, a který je vhodný jako doplněk investičního portfolia (max. 5 % celkového majetku) z důvodu jeho diverzifikace. Tak jak bude postupně během tohoto či následujícího roku odeznívat současná krize, očekávám, že bude klesat i poptávka po zlatu, a tedy jeho cena poklesne,“ podotýká Ondřej Slezáček z Partners.

REKLAMA

Kde investiční zlato nakoupit?

Investiční zlato můžete nakoupit nejen v mincovnách a autorizovaných obchodech (zejména v Praze či Brně), ale také na e-shopech. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mince a slitky vždy pořizujte od ověřených obchodníků, kteří mají s prodejem zlatých mincí i zlata samotného dlouhodobé zkušenosti.

Kde ho prodat?

Výhodou zlata je jeho vysoká likvidita a možnost rychlého výkupu. To, co nakoupíte, můžete také jednoduše prodat zpátky. V takovém případě máte několik možností: buď najdete vlastního kupce, nebo jej prodáte bance. Populární je také komisní výkup od obchodníka.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • LukasFencl

    9 března, 2023

    Osobně souhlasím s panem Slezáčkem z Partners. Myslím si, že poptávka po zlatu klesne a přesně jak uvádí když už někdo uvažuje o koupi zlata, tak by měl mít promyšleno kam dál bude své investice vkládat. Nebral bych to jako jedinou možnou variantu.

    Odpovědět