CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

26. 01. 2023

0 komentářů

Jak dlouho očekávat vyšší úroky na spořicích účtech?

 

Banky po dlouhé době nabízejí vyšší úroky na svých spořicích účtech. K čemu jsou vhodné a jak dlouho dnešní situace vydrží? Ještě určitě několik měsíců, shodují se ekonomové.

Loading



 

Aktuální doba vysokých úrokových sazeb nahrává spořicím účtům, které aktuálně nabízejí lepší podmínky, než na které jsme byli v minulých letech zvyklí. Banky se předhánějí z různými akcemi, jak zákazníky přilákat. Výjimkou pak nejsou úroky ve výši pět či šest procent ročně. Jedná se o možnost dostupnou a konzervativní.

„V časech vysokých úrokových sazeb se jedná o velmi zajímavou možnost, jak bezrizikově zhodnocovat vlastní úspory. Jsou navíc krátkodobé, takže jsou i velmi likvidní, respektive peníze na nich jsou snadno dostupné. Proto jsou vhodné vlastně téměř pro kohokoliv,“ vypočítává výhody účtu ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nabízí se však možnost kombinace s dalšími finančními produkty. „Spořicí účet je rozumným kompromisem mezi výnosem a rizikem zejména pro účel držení rozpočtové rezervy. Jde o peníze, které máme připraveny na pokrytí nenadálých nepříznivých zásahů do našeho rozpočtu, tedy na pokrytí nečekaného nárůstu výdajů nebo nečekaného poklesu příjmů,“ vysvětluje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Pokud jsme už ale na tomto účtu nashromáždili částku ve vhodné výši, tedy zhruba tří až šesti našich měsíčních příjmů, všechny další naše úspory už bychom měli umístit odvážnějším, a tím pádem i výnosnějším, způsobem, jako jsou třeba vhodně vybrané podílové fondy,“ dodává Michal Skořepa.

REKLAMA

Úroky minimálně několik měsíců zůstanou

Jak dlouhou ale tato situace potrvá? Záleží hlavně na rozhodování České národní banky. „Úrokové sazby, které banky nabízejí na spořicích účtech, začnou klesat nejspíš během letoška s tím, jak budou klesat úrokové sazby na straně úvěrů. Půjde však jen o pozvolný pokles, rozkolísaný zahajováním a ukončováním různých akčních nabídek jednotlivých bank,“ očekává Skořepa.

S podobným horizontem souhlasí i Petr Dufek: „S tím, jak časem ČNB začne snižovat úrokové sazby, budou klesat i sazby na spořicích a termínovaných účtech. Není to ovšem otázka nejbližších měsíců, protože vysoká inflace nás zde bude trápit ještě poměrně dlouho. Až se ovšem tato doba skutečně přiblíží, může být vhodné z takového krátkodobého spořicího účtu přeskočit do termínovaného a „pojistit“ si vyšší sazbu na delší dobu,“ uvádí ekonom.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *