CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 01. 2023

0 komentářů

Vítězové a poražení roku 2022

 

V t0p nejvýkonnějších akcií jsou ropné a plynárenské společnosti a obranný průmysl. Společnosti Occidental, Tourmaline a Cenovus se dostaly na seznam globálních vítězů. Mezi další vítězná jména patří BAE Systems (+51 %) a Pearson (+51 %). Technologie, nemovitosti a  e-commerce oslabují. Seznam poražených zahrnuje například Shopify (-70 %), Ocado (-60 %) a Generac Holdings (-73 %).

Loading



 

Rok 2022 byl pro investory bouřlivým obdobím, kdy se jen málokde mohli schovat před raketově rostoucí inflací, zvyšujícími se úrokovými sazbami, problémy v dodavatelském řetězci a hrozící recesí.

Analýza však ukazuje, že letošní rok má své jasné vítěze a poražené. eToro se podívalo na dvě nejvýkonnější a nejhorší akcie v každém z hlavních akciových indexů na pěti největších světových akciových trzích (USA, Japonsko, Čína, Velká Británie, Kanada), aby identifikovalo 10 vítězů a 10 poražených v roce 2022.

Není překvapením, že se v žebříčku vítězů objevilo několik ropných a plynárenských gigantů – ceny ropy a zemního plynu se loni zvýšily v důsledku války na Ukrajině. Cena akcií společnosti Occidental Petroleum letos vyskočila o 121 %, zatímco firmy Tourmaline Oil Corp (+102 %) a Cenovus Energy Inc (+57 %), kótované na kanadské burze, rovněž prudce vzrostly.

Zvýšená globální bezpečnostní situace měla pozitivní dopad také na cenu akcií společností z obranného průmyslu, přičemž společnost BAE Systems, která patří do indexu FTSE 100, zaznamenala za loňský rok 51% nárůst ceny akcií. Mezi další akcie na seznamu vítězů patří vydavatelská společnost Pearson, která v roce 2022 vzrostla o 51 % díky sérii dobrých finančních výsledků, a americká utilitní společnost Constellation Energy Corp, která zaznamenala obrovský 116% nárůst po zavedení zákona o snížení inflace v USA, který předznamenal daňové úlevy pro různé druhy čisté energie.

REKLAMA

Ben Laidler, stratég pro globální trhy společnosti eToro, k tomu uvádí: „To je připomínkou toho, že za letošním neutěšeným průměrným výnosem -17 % z globálních akciových trhů stojí tisíce jednotlivých akcií s různým osudem. Některé z těchto společností zaznamenaly velké zisky, zatímco jiné si vedly mnohem hůře pod průměrem. Ukazuje to, jak důležité je, abyste jako drobní investoři před rozhodováním o svém portfoliu prováděli průzkum a přemýšleli o současném ekonomickém prostředí a globálních trendech.

Na seznamu poražených v roce 2022 vynikají také některá témata: akcie zaměřené na technologie, e-commerce a nemovitosti, které utrpěly ztrátu v důsledku globálního výprodeje technologií, krize životních nákladů a počínajícího poklesu cen nemovitostí. Mezi pozoruhodná jména na seznamu poražených patří Ocado Group, která se loni propadla o 60 %, protože se potýkala s problémy během výprodeje technologických akcií v roce 2022 poté, co v předchozích letech boomu její cena akcií prudce rostla. Silný pokles hodnoty zaznamenal také kanadský gigant v oblasti e-commerce Shopify, jehož hodnota klesla o 70 %, zatímco japonský gigant v oblasti e-commerce Rakuten Group, který je kótován na burze, rovněž oslabil (-45 %).

Komodity jsou jedinou třídou aktiv, která v roce 2022 vzrostla, nicméně akcie ropných společností si vedly ještě lépe, protože začínaly jako jedny z nejlevnějších na trhu a v letošním roce trvale vyplácely slušné dividendy. Zklamání přišlo od mnoha technologických high flyers, protože pandemický impuls k růstu polevil a letošní prudký růst úrokových sazeb přiměl investory přehodnotit jejich vysoké ocenění,“ dodal Ben Laidler.

Tabulka ukazuje nejvýkonnější akcie v roce 2022: Dvě nejlepší z hlavních indexů na každém z pěti největších světových akciových trhů.

Tabulka ukazuje akcie s nejhorší výkonností v roce 2022: Dvě nejhorší akcie z hlavních indexů na každém z pěti největších světových akciových trhů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *