CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 01. 2023

0 komentářů

Vítězové a poražení roku 2022

 

V t0p nejvýkonnějších akcií jsou ropné a plynárenské společnosti a obranný průmysl. Společnosti Occidental, Tourmaline a Cenovus se dostaly na seznam globálních vítězů. Mezi další vítězná jména patří BAE Systems (+51 %) a Pearson (+51 %). Technologie, nemovitosti a  e-commerce oslabují. Seznam poražených zahrnuje například Shopify (-70 %), Ocado (-60 %) a Generac Holdings (-73 %).

Loading



 

Rok 2022 byl pro investory bouřlivým obdobím, kdy se jen málokde mohli schovat před raketově rostoucí inflací, zvyšujícími se úrokovými sazbami, problémy v dodavatelském řetězci a hrozící recesí.

Analýza však ukazuje, že letošní rok má své jasné vítěze a poražené. eToro se podívalo na dvě nejvýkonnější a nejhorší akcie v každém z hlavních akciových indexů na pěti největších světových akciových trzích (USA, Japonsko, Čína, Velká Británie, Kanada), aby identifikovalo 10 vítězů a 10 poražených v roce 2022.

Není překvapením, že se v žebříčku vítězů objevilo několik ropných a plynárenských gigantů – ceny ropy a zemního plynu se loni zvýšily v důsledku války na Ukrajině. Cena akcií společnosti Occidental Petroleum letos vyskočila o 121 %, zatímco firmy Tourmaline Oil Corp (+102 %) a Cenovus Energy Inc (+57 %), kótované na kanadské burze, rovněž prudce vzrostly.

Zvýšená globální bezpečnostní situace měla pozitivní dopad také na cenu akcií společností z obranného průmyslu, přičemž společnost BAE Systems, která patří do indexu FTSE 100, zaznamenala za loňský rok 51% nárůst ceny akcií. Mezi další akcie na seznamu vítězů patří vydavatelská společnost Pearson, která v roce 2022 vzrostla o 51 % díky sérii dobrých finančních výsledků, a americká utilitní společnost Constellation Energy Corp, která zaznamenala obrovský 116% nárůst po zavedení zákona o snížení inflace v USA, který předznamenal daňové úlevy pro různé druhy čisté energie.

Ben Laidler, stratég pro globální trhy společnosti eToro, k tomu uvádí: „To je připomínkou toho, že za letošním neutěšeným průměrným výnosem -17 % z globálních akciových trhů stojí tisíce jednotlivých akcií s různým osudem. Některé z těchto společností zaznamenaly velké zisky, zatímco jiné si vedly mnohem hůře pod průměrem. Ukazuje to, jak důležité je, abyste jako drobní investoři před rozhodováním o svém portfoliu prováděli průzkum a přemýšleli o současném ekonomickém prostředí a globálních trendech.

REKLAMA

Na seznamu poražených v roce 2022 vynikají také některá témata: akcie zaměřené na technologie, e-commerce a nemovitosti, které utrpěly ztrátu v důsledku globálního výprodeje technologií, krize životních nákladů a počínajícího poklesu cen nemovitostí. Mezi pozoruhodná jména na seznamu poražených patří Ocado Group, která se loni propadla o 60 %, protože se potýkala s problémy během výprodeje technologických akcií v roce 2022 poté, co v předchozích letech boomu její cena akcií prudce rostla. Silný pokles hodnoty zaznamenal také kanadský gigant v oblasti e-commerce Shopify, jehož hodnota klesla o 70 %, zatímco japonský gigant v oblasti e-commerce Rakuten Group, který je kótován na burze, rovněž oslabil (-45 %).

Komodity jsou jedinou třídou aktiv, která v roce 2022 vzrostla, nicméně akcie ropných společností si vedly ještě lépe, protože začínaly jako jedny z nejlevnějších na trhu a v letošním roce trvale vyplácely slušné dividendy. Zklamání přišlo od mnoha technologických high flyers, protože pandemický impuls k růstu polevil a letošní prudký růst úrokových sazeb přiměl investory přehodnotit jejich vysoké ocenění,“ dodal Ben Laidler.

Tabulka ukazuje nejvýkonnější akcie v roce 2022: Dvě nejlepší z hlavních indexů na každém z pěti největších světových akciových trhů.

Tabulka ukazuje akcie s nejhorší výkonností v roce 2022: Dvě nejhorší akcie z hlavních indexů na každém z pěti největších světových akciových trhů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *