CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

12. 10. 2022

0 komentářů

Nobelova cena ocenila výzkum role bank v krizích

 

Nobelovu cenu za ekonomii si pro letošek vysloužila trojice ekonomů, kteří se zabývají rolí bank a ekonomickými krizemi. Mezi nimi je i někdejší šéf amerického FEDu a známý centrální bankéř. „Poznatky laureátů zlepšily naši schopnost vyhnout se vážným krizím i nákladným záchranným opatřením,“ zdůraznil předseda výboru pro udělení Ceny za ekonomické vědy Tore Ellingsen.

Loading



 

Držiteli letošní  Nobelovy ceny za ekonomii  za tento rok jsou Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig „za výzkum bank a finančních krizí“. Bernanke byl od roku 2006 až do roku 2014 šéfem amerického FEDu a dnes působí v Brookings Institution ve Washingtonu. Diamond působí na chicagské univerzitě a Dybvik na Washington University v St. Louis.

„Letošní laureáti v oboru ekonomických věd Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig významně zlepšili naše chápání úlohy bank v ekonomice, zejména během finančních krizí. Důležitým zjištěním jejich výzkumu je, proč je životně důležité předcházet kolapsům bank,uvedla Královská švédská akademie věd.

Sebenaplňující proroctví

Podle akademie ekonomové položili už v 80. letech základy teorií, jak učinit banky méně zranitelnějšími. Jejich výzkum měl navíc velký praktický dopad.

Aby ekonomika fungovala, musí úspory směřovat do investic. Dochází zde však ke konfliktu: střadatelé chtějí mít okamžitý přístup ke svým penězům v případě neočekávaných výdajů, zatímco podniky a majitelé domů potřebují vědět, že nebudou nuceni předčasně splácet své úvěry. Diamond a Dybvig ve své teorii ukazují, jak banky nabízejí optimální řešení tohoto problému. Tím, že banky fungují jako zprostředkovatelé, kteří přijímají vklady od mnoha střadatelů, mohou vkladatelům umožnit přístup k jejich penězům, kdykoli si to přejí, a zároveň nabízet dlouhodobé úvěry dlužníkům,“ uvádí akademie.

Výzkum Diamonda a Dybviga ukázal, že tato funkce dělá banky zranitelnými vůči fámám o jejich možném krachu. „Pokud do banky současně přiběhne velké množství střadatelů, aby vybrali své peníze, může se fáma stát sebenaplňujícím se proroctvím – nastane run na banku a banka se zhroutí. Této nebezpečné dynamice lze zabránit tím, že vláda poskytne pojištění vkladů a bude vůči bankám vystupovat jako věřitel poslední instance,“ shrnuje akademie.

REKLAMA

„Finanční krize, tak jak o nich uvažujeme s Philem Dybvigem, se zhoršují, když lidé začnou ztrácet důvěru ve stabilitu systému. A to vše souvisí v podstatě s tím, jak ziskový je podle nich bankovní sektor, kromě toho, že je stabilní,“ uvedl podle CNBC.com Diamond po udělení ocenění. Proto je důležité, aby bankovní systém byl zdravý. Debata se stočila k současnosti. Podle ekonoma je dnešní finanční svět na krizi připravený lépe, než tomu bylo v roce 2008. „Samotný bankovní sektor je ve velmi solidní kondici, má dobré čisté jmění a dobré řízení rizik,“ řekl. „Problémem je, že tato zranitelnost spojená se strachem z runů, dislokací a krizí se může projevit kdekoli, nejen v komerčních bankách,“ dodal však.

Poučení z Velké hospodářské krize

Ben Bernanke se věnoval analýze velké hospodářské krize z třicátých let minulého století. „Mimo jiné ukázal, jak rozhodujícím faktorem, který přispěl k tomu, že krize byla tak hluboká a dlouhá, bylo hromadné vybírání peněz z bank. Když se banky zhroutily, ztratily se cenné informace o dlužnících, které nebylo možné rychle obnovit. Schopnost společnosti nasměrovat úspory do produktivních investic se tak výrazně snížila,“ stojí ve zdůvodnění.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *