CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 09. 2022

0 komentářů

Úspěšný útok v kyberprostoru znamená průměrnou ztrátu 162 tisíc Kč, otestujte si své vědomosti

 

Počet útoků na klienty bank, občany, ale i firmy strmě roste. Narůstající škody registrují banky i policisté. Podvodná jednání mohou mít desítky nejrůznějších scénářů a podob a cílí prakticky na všechny věkové skupiny.

Loading



 

Největší procento kybernetických útoků (téměř 40 %) směřuje do veřejného sektoru, soukromé sféry (21 %) a zdravotnictví (17 %). I když finanční segment patří z hlediska podílu na celkovém počtu útoků k těm méně zasaženým, jde o citlivou oblast, protože případné škody se přímo dotýkají úspor obyvatel.

Banky do bezpečnosti masivně investují

Český finanční sektor patří k nejlépe zabezpečeným. Podle zprávy Národního úřadu kybernetické a informační bezpečnosti za rok 2021 investují banky ve srovnání s jinými institucemi do kyberbezpečnosti nejvyšší procento ze svých rozpočtů a 43 % z nich dokonce plánují letos rozpočet na tuto oblast navýšit. Tyto výdaje souvisí i s tím, že 81 % finančních institucí zaznamenalo v loňském roce nějaký pokus o útok.

Zvyšují se počty útoků i škoda

Zatímco v roce 2020 bylo registrováno zhruba 5000 útoků na klienty bank, loni už to bylo více než 12 000 a letos jen za prvních sedm měsíců roku podvodníci útočili v téměř 21 tisících případech. Vyplynulo to z dat, které banky poskytly České bankovní asociaci.

Dramaticky přitom narostly hlavně podvodné telefonáty, tzv. vishing, které patří k těm nejzákeřnějším. Zatímco před dvěma lety se jejich počet pohyboval v nízkých stovkách, letos mluvíme již o desítkách tisíc. A narostla i jejich úspěšnost. Téměř každý druhý podvodný telefonát v současné době bohužel končí škodou pro klienta,“ uvedla výkonná ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková.

REKLAMA

Průměrné částky, o které klienti při útocích přicházejí, jsou přitom bohužel dost vysoké. Při  úspěšném útoku přijde klient v průměru o 161 500 korun. Phishing (podvodné e-maily) přitom přináší škodu kolem 73 tisíc korun u jednoho klienta, u podvodných telefonátů je škoda mnohem vyšší, v průměru čtvrt milionu korun.

Podvodníci přicházejí s novými metodami

Přibývá také způsobů, jimiž se podvodníci snaží své oběti nachytat. Kromě tradičních podvodných e-mailů, SMS a již zmíněného vishingu jsou stále častější podvody na sociálních sítích, kdy pachatel může dokonce ukrást identitu reálné osoby, a pod ní pak kontaktovat její přátele s cílem vylákat z nich peníze.

Loňskou novinkou jsou také tzv. reverzní inzertní podvody, jejichž počet neustále roste. Terčem útočníků jsou v takovém případě především prodávající, kteří si zvolí jako platební metodu „bezpečnou platbu“, tedy zaslání peněz z karty na kartu, prostřednictvím peněženky zvoleného bazaru. Protože jsou klienti oslovováni údajným kupcem jejich zboží, nepředpokládají, že se z nich někdo snaží získat přístupové údaje k účtům a do jejich internetového bankovnictví. Mají zájem zboží prodat, a aby toho co nejdříve docílili, slepě spolupracují a vyplňují údaje o svých kartách a přístupech na účet v domnění, že nedělají nic špatně, a s vírou, že získají peníze za prodávané zboží. Opak je bohužel pravdou, o všechno přijdou.

Proto Česká bankovní asociace spustila minulý týden rozsáhlou kampaň #nePINdej! Ústředním prvkem kampaně je Kybertest.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *