CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2022

0 komentářů

Pojištění a válka: co by se plnilo a co ne?

 

Není tajemstvím, že pojišťovny uplatňují výluky. Tedy, v pojistných podmínkách vyjmenovávají situace, při kterých by bylo plnění pojišťovny zamítnuto. Má se za to, že mezi takové výluky patří i různé extrémní situace jako jsou škody vzniklé následkem válek, vzpoury, povstání, stávek, terorismu, zásahu státní moci nebo působením jaderné energie.

Loading



 

 Válka a pojištění osob

Prošli jsme proto pojistné podmínky pojišťoven, u kterých si můžete pojistit například úraz, pracovní neschopnost, invaliditu či smrt. Většina pojišťovacích institucí uplatňuje výluku na pojistné události, které přímo či nepřímo souvisejí s válečnou událostí. Přístup pojišťoven však není jednotný. Některé pojišťovny rozlišují tzv. aktivní účast na válce (platí zejména pro vojáky), kdy výluku uplatňují, a tzv. pasivní účast (platí pro běžné obyvatelstvo), kdy výluku naopak neuplatňují.

Válka a pojištění majetku

Na rozdíl od pojištění osob jsme nenašli žádné pojištění majetku (pojištění nemovitosti a domácnosti, pojištění auta), které by neuplatňovalo výluku na poškození majetku v souvislosti s válkou. Pojišťovny jsou dokonce ještě přísnější a vylučují i méně extrémní situace. Neplní nejen při válce, ale ani za škodu následkem hromadných nepokojů, zásahem státní moci nebo veřejné správy.

REKLAMA

Pojištění a ostatní extrémní situace

Rozdíly mezi pojišťovnami najdeme nejen ve vztahu k válečným událostem, ale i v podobně vážných situacích jako je působení jaderného záření, při chemické a biologické kontaminaci, při povstáních, nepokojích, vzpourách a podobně. To, zda pojišťovna plní či neplní v těchto situacích, není klíčový parametr pro porovnání pojistných produktů. Jistě to však ukazuje na důležitost čtení pojistných podmínek před sjednáním smlouvy s pojišťovnou. Pojištění se mezi sebou různí mnohem více než ostatní finanční produkty a má smysl ho porovnávat.

Autoři: Dušan Šídlo (Akademiepojištění.cz) a Daniel Šafrán (EUCS Analytics)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *