CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

24. 02. 2022

0 komentářů

Efekt sankcí nepřijde hned, ale postupně Rusko významně oslabí

 

Invaze Ruska na Ukrajinu přináší významný propad trhů, více budou v dalších hodinách a dnech reagovat evropské burzy než americké, konflikt má totiž přímý dopad na Evropu. Po prvním šoku jde ale očekávat, že se burzy postupně zvednou, riziko konfliktu už totiž bylo na trzích naceněno.

Loading



 

Další reakci trhů očekávejme v návaznosti na vyhlášení nových sankcí, reakce se bude odvíjet od jejich síly. Efekt sankcí nepřijde hned, ale postupně Rusko významně oslabí. Jde očekávat velkou volatilitu na trzích. Evropa bude muset řešit problémy s dodávkami ropy a plynu. S konfliktem přijdou další proinflační tlaky, nejen vlivem dalšího růstu cen ropy a plynu, ale také potravin, Ukrajina je obilnicí Evropy.

Německý index Dax po otevření poklesl o 4,4 procenta, nyní už klesá o 4,62 procent, za posledních pět dní ztratil 9,52 procenta. Britský index FTSE 100 klesá o 3 procenta, za posledních pět dní ztratil 3,39 procenta, japonský index Nikkei za posledních pět dní ztratil 5,5 procenta, futures na S&P odepisuje zatím 2,11 procent a za posledních pět dní ztratil 5,4 procent.

Investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024