CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

18. 08. 2015

0 komentářů

Ceny ve výrobě znovu klesají a srážejí inflační vyhlídky

 


 

Především díky klesající ceně ropy se ceny v průmyslu tentokrát meziměsíčně snížily o čtyři desetiny. Nebyly to ovšem jen vyráběné pohonné hmoty, ale i kovodělné výrobky a dokonce i auta, jejichž ceny šly rovněž dolů. V důsledku tohoto výrazného propadu cen nabral meziroční pokles cen v průmyslu na obrátkách. Celkově se v tomto nejsilnějším odvětví zlevňuje o tři procenta především zásluhou levnější ropy a tedy i ropných produktů a dále pak potravinářských výrobků.

Nadbytek ropy na trhu a obavy z dalšího ekonomického vývoje v Číně srážejí ceny komodit, což má vzhledem k dovozní náročnosti ČR v tomto směru pozitivní dopad na ceny ve výrobě, u čerpacích stanic a nakonec i v peněženkách domácností. V případě potravin je vidět, jak se nízké výkupní ceny mléka a masa postupně promítají do cen výrobců. Časem to snad bude více vidět i na pultech v obchodech. Znamená to ovšem, že návrat inflace k cíli se stále ještě odkládá.

Ostatně vývoj zemědělských cen napovídá, že zlevňování potravin nemusí být ještě konec. V průměru jsou ceny v zemědělství o 9 % nižší než loni, avšak v případě mléka jde o více než pětinový propad a u masa o snížení cen téměř o 14 %. Vzhledem k tomu, že na trhu nedochází k obratu a navíc sucho si právě vybírá daň v podobě omezování stád, další propad cen v zemědělství zřejmě hned tak neskončí.

Dosavadní vývoj cen ve výrobě potvrzuje očekávání, že inflační tlak ze strany průmyslu i zemědělství stále nepřichází. A to ani navzdory až nečekaně silnému růstu ekonomiky a relativně slabé koruně. ČR tak i nadále zůstává nízkoinflační ekonomikou a nic na tom nezmění ani následující měsíce.

Zdroj: Petr Dufek; Investiční výzkum; Československá obchodní banka, a. s.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *