CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

21. 12. 2021

0 komentářů

Listopadový nádech automobilového průmyslu

 

Hlavní událostí tohoto týdne bude v ČR nepochybně zítřejší zasedání bankovní rady ČNB, nicméně i v době těsně před Vánocemi stále ještě přicházejí docela zajímavé zprávy z ekonomiky. Včera to byly výsledky výroby automobilek za listopad, které dopadly podle očekávání docela dobře. Po čtyřech měsících (červenec-říjen) čipového půstu se měsíční produkce aut opět dostala nad hranici 100 tis. vozů, meziročně byla dokonce o necelých šest procent vyšší. Na celkovém hodnocení se toho však zatím příliš nic nemění. Po slibném jaru, kdy ovšem problémy se zásobováním začaly být stále zřetelnější, přišlo extrémně slabé léto a podprůměrný podzim.

Loading



 

Předchozí čtyři měsíce však udělaly do výsledků automobilového průmyslu takový zářez, že se celková výroba aut letos s největší pravděpodobností propadne pod loňskou úroveň. Ta přitom už byla nejnižší za posledních sedm let, a tak odvětví stojí před novým minimem. Lze počítat s tím, že letošní výroba osobních aut dosáhne zhruba 1,1 mil. vozů a za rekordním rokem 2018 (nebo třeba v porovnání s posledním předkovidovým rokem 2019) tak zaostane o více než 300 tisíc kusů.

I když listopadová čísla vyznívají příznivě, avizovaná delší vánoční odstávka u největšího výrobce, stejně jako dílčí zprávy v médiích, dávají tušit, že problémům se zásobováním čipy však ještě není konec. Občas se objeví zprávy, že se vše do normálu vrátí už ve druhé polovině roku 2022, avšak jestli se tak opravdu stane, není zatím jisté.

Nepříliš povzbudivé zprávy přicházejí i z německého automobilového průmyslu, který si stále hledá nové (historické) dno. Roční produkce osobních automobilů se tam přibližuje na dohled třímilionové hranici, ve srovnání s rokem 2018 je už o téměř 40 % nižší. I tam platí, že problémem není poptávka po nových vozech, ale schopnost výrobců auta vyrábět. A co se asi bude dít v situaci negativního nabídkového šoku s cenami, si každý dokáže představit sám.

Petr Dufek
Analytik ČSOB

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *