CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

20. 12. 2021

0 komentářů

Nižší účinnost vakcín proti omikronu = nová vlna strachu

 

Akciové trhy se před Vánoci opět otřásají v základech, když hlavní americký index ztratil dva dny v řadě přes procento. Důvodem je kromě obav z inflace především nová varianta COVID 19 omikron – poslední zprávy ukazují na velice rychlé šíření napříč Evropou a dostupné studie zatím nasvědčují tomu, že ochrana vakcínou nebo prodělanou nemocí je výrazně nižší, než se původně zdálo.

Loading



 

Studie Britské Imperial College London ukazuje, že se omikron šíří více než pětkrát rychleji než doposud převažující varianta delta. Tomu odpovídají nejen zkušenosti Jihoafrické republiky, ale nově také například Velké Británie, kde denní přírůstky nakažených v posledních dnech překonaly nové rekordy.
To by nebyl takový problém, pokud by dobře fungovala imunita poskytnutá prodělanou nemocí nebo očkováním. Omikron je však i v tomto případě pravděpodobně nebezpečnější než delta. Podle studie Imperial College “prodělaný COVID” funguje jako ochrana před opětovnou (symptomatickou) nákazou omikronem jen z 19 % (v případě delty to bylo 85 %). A podobně špatně vychází zatím předběžné výsledky ohledně účinnosti vakcín – dvě dávky poskytují ochranu jen 0-20 %, zatímco tři dávky 55-80 % (oproti více než 90 % v případě delty).

S tím vším by se dalo žít, pokud by platilo, že omikron ve finále vede k méně závažným průběhům nemoci. To možná naznačovaly první nahodilé zkušenosti z jihoafrických nemocnic. První seriózní vědecké studie (jako ta od Imperial College) však nic takového nepotvrzuje a zdá se, že omikron má podobně vážné důsledky jako delta. To bohužel potvrzují i velmi rychlé nárůsty hospitalizovaných v Jihoafrické republice – jejich počet za poslední týden narostl o 60 %. Pokud by něco podobného čekalo Evropu a USA, je to velký problém.

Cestou ven může být teoreticky rychlé očkování třetí dávkou, které však nikdy nebude tak rychlé jako nástup omikronu. A proto nakonec evropským politikům nemusí zbýt nic jiného než opět výrazně omezit sociální kontakty. Toho se trhy po právu bojí. První agresivní reakce ostatně přišla o víkendu z Nizozemí, kde vláda nařídila tvrdý lockdown (zavření všeho krom základních potravin) do poloviny ledna. Tvrdé restrikce na cestování v tuto chvíli zavádějí i ostatní evropské země.

Dobrou zprávou by bezesporu bylo, kdyby čas ukázal, že standardní očkování chrání alespoň proti nejvážnějším průběhům nemoci…, na to zatím vědci nemají dost dat, a proto bude konec roku pro trhy ve znamení velké nejistoty a napětí.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *