CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

14. 12. 2021

0 komentářů

Německý Bayer se snaží vrátit na předchozí úrovně. Poslední výsledky a aktivity přinášejí mírný optimismus

 

Německá chemická a farmaceutická společnost Bayer AG má více než 150letou tradici, během které se nevyhnula skvělým i temným momentům. Mezi ty druhé v moderní historii patří nákup agrochemického gigantu Monsanto v roce 2016, který si sebou do akvizice přinesl několik kostlivců ve skříni v čele s produktem Roundup. Tento problém byl završen v roce 2019 nuceným odškodněním ve výši 2 miliard dolarů. Akcie Bayeru od historických maxim těsně před „sňatkem“ s Monsantem klesly na třetinu. Dnes ale Bayer intenzivně ukazuje, že má chuť inovovat ve všech segmentech. A analytici mu věří.

Loading



 

Výsledky nad očekávání

Bayer úvodem listopadu oznámil lepší čtvrtletní výsledky, než se očekávalo. Konkrétně v tržbách ve výši 9,78 miliardy EUR (očekávání činily 9,22 miliardy EUR) a v zisku na akcii ve výši 1,05 EUR (čekalo se 0,8806 EUR). Ve stejném měsíci následovaly další dvě klíčové zprávy. Nejprve Bayer informoval o rozšíření programu klinického vývoje finerenonu – perspektivního léčiva pro děti a dospívajících s chronickým onemocněním ledvin – o studiu fáze III. Následně přišla informace o strategickém partnerství s firmou Microsoft s cílem vytvořit nový cloudový balík digitálních nástrojů a datových vědeckých řešení pro použití v zemědělství a souvisejících odvětvích.

Technologie pro efektivnější farmaření

O co jde při spolupráci Bayeru s Microsoftem? Cílem je připravit pro zemědělce takové technologické nástroje, které by zemědělcům pomohly zvýšit produktivitu a udržitelnost. Jedná se o kombinaci lepšího zpracování satelitních snímků a nástrojů pro sledování zemědělských vstupů a postupů s cílem dodržovat environmentální požadavky. Bayer je přesvědčen, že nová platforma pomůže zemědělcům a podnikům stát se udržitelnějšími.

REKLAMA

Farmaceutická divize pracuje na léčivu pro vzácné onemocnění

Bayer si mnoho slibuje od látky finerenon jako doplňku ke standardní péči při léčbě pediatrických pacientů s chronickým onemocněním ledvin (CKD) a závažnou proteinurií. Firma ohlásila spuštění fáze III plnohodnotné klinické studie FIONA, jejímž cílem je určit účinnost, bezpečnost a farmakokinetiku/farmakodynamiku finerenonu. Bayer je přesvědčen, že studie by mohla prokázat, že finerenon v kombinaci s inhibitorem ACE nebo blokátorem receptorů angiotensinu II je účinnější než placebo při snižování vylučování bílkovin močí u těchto pacientů. To by byl podle doktora Franze Schaefera, profesora pediatrie a vedoucí oddělení dětské nefrologie Univerzitní nemocnice v Heidelbergu, významný přínos pro léčbu onemocnění. „Chronické onemocnění ledvin je vzácné, ale ničivé onemocnění, které postihuje děti v celém věkovém spektru. (…) Pokud budou výsledky této studie úspěšné, mohou mít velký význam pro děti s chronickým onemocněním ledvin a jejich rodiny.“

Analytici jsou optimističtí

Hospodaření Bayernu se vyjí pozitivně. Ve třetím kvartálu 2021 vzrostly tržby skupiny na měnové a portfoliové bázi o 14,3 % na 9,781 miliardy. EUR (15 % meziroční nárůst vůči stejnému období roku 2020 (8,506 mld. EUR). V Německu dosáhly tržby 581 milionů EUR (3. čtvrtletí 2020: 428 milionů EUR). Příznivý vliv měl i měnový efekt ve výši 67 milionů EUR. Díky obchodnímu růstu v divizi Crop Science se základní zisk na akcii zvýšil o 29,6 % na 1,05 EUR (3. čtvrtletí 2020: 0,81 EUR) Celkový zisk na akcii dosáhl 0,09 EUR (3. čtvrtletí 2020: -2 ,79 EUR).

REKLAMA

Analytici jsou v očekávání ohledně vývoje optimističtí. Průměrná cílová cena v horizontu 12 měsíců pro Bayer AG mezi 26 analytiky na portálu markerscreener.com činí 62,21 EUR. Nejvyšší odhad činí 85,00 EUR a nejnižší 25,96 EUR. Konsenzuální prognóza hovoří o 36% nárůstu oproti předchozímu cenovému odhadu 45,74 EUR. Aktuální cena se pohybuje na úrovni 46,5 EUR.

Podíváme-li se na jednotlivé názory, například analytik UBS Michael Leuchten ponechává na akcie nákupní doporučení s cílovou cenou na úrovni 85 EUR. Banka Goldman Sachs zase doporučuje nákup akcií v průzkumné zprávě, kterou pořídil Keyur Parekh. Cílová cena byla zvýšena na 76 EUR z předchozích 71 EUR.

Jak říká generální ředitel Bayeru Werner Baumann, firma neplánuje rozdělit své tři hlavní divize na samostatné veřejně obchodovatelné společnosti. A to i přesto, že v segmentu chemie je trend rozpadů konglomerátů na samostatné firmy v posledních letech běžný. Z výsledků a aktuálních kroků se zdá, že Bayer se konsolidoval a dokáže inovovat. Bude zajímavé sledovat, jak firma dokáže v dalších letech reagovat na nové výzvy.

Komentář hlavního analytika CapitalPanda Joza Periče

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *