CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

12. 06. 2015

0 komentářů

BIG EXPERT – Pražský index se dostal nad 1000, díky náladě na zahraničních trzích

 


 

České akcie

Michal Chrvala

Středeční pozitivní vývoj na zahraničních trzích posunul pražský index PX opět nad hladinu 1 000 bodů. Základem pro další pozitivní vývoj může být prohlášení německé kancléřky Angely Merklové, že Německo je stále pro zachování Řecka v eurozóně a že postačujícím krokem k dalším půjčkám pro řeckou ekonomiku bude protlačení alespoň jedné z reforem. Dění v Řecku však zůstává stále napjaté a riziko spojené s nesplacením červnových stále visí ve vzduchu. Vážnost situace potvrzuje i včerejší snížení ratingu Řecka na CCC ze strany agentury S&P.

Dalším zásekem agentury Standard & Poor’s byly postiženy některé evropské banky včetně Erste Bank. Její úvěrové hodnocení bylo sníženo z dosavadního A- na BBB+ s výhledem negativní. I přes negativní hodnocení se domnívám, že akcie Erste Bank mohou dále posilovat.

Akcie ČEZu aktuálně procházejí konsolidací a cena kolem 600 korun za akcii se jeví jako vhodná nákupní příležitost s možným krátkodobým cílem 670 korun.

Komerční banka může krátkodobě propadnout i pod 5 000 korun, což bych bral jako nákupní signál s cílem k 5 500 korun za akcii.

REKLAMA

Jako zajímavé se z technického hlediska začínají jevit akcie CETV, které by ze současných 56 korun mohly posílit zpět k 70korunové hranici.

Měny, úrokové míry

Martin Pecka, Generali Investments CEE, obhospodařovatel fondů ČP INVEST

Korunové úrokové výnosy pokračovaly i v tomto týdnu ve svém růstu, nicméně ve srovnání s předchozími dvěma týdny byl tento pohyb relativně mírný. Desetiletý výnos vzrostl o cca 8 bodů na úroveň 1,15 %, a výnos dvouletého státního dluhopisu vzrostl o 4 body nad 0,20 %. Vzhledem k výhledu měnových politik jak ve středoevropském regionu, tak v rámci eurozóny očekáváme, že se trhy zklidní a úrokové křivky se stabilizují, respektive úroveň výnosů může následně opětovně klesnout, což platí i o korunové křivce.

Kurz koruny během týdne prolomil hranici 27,30 CZK/EUR, přičemž hlavním důvodem je pravděpodobně doznívající reakce na vyšší než očekávanou květnovou inflaci. Jak data o ekonomické aktivitě, tak data o inflaci (v dubnu 0,5 % yoy) hovoří proti tomu, aby ČNB dále změkčovala svou politiku, a tak trhy již nyní řeší ukončení intervenčního režimu ČNB. Podle očekávání většiny analytiků přistoupí centrální bankéři k opuštění kurzového závazku ve třetím čtvrtletí roku 2016.
clipboard0771

REKLAMA

Poznámky: Uvedené odhady jsou nezávaznými názory investičních odborníků, které se mohou lišit od skutečného vývoje. Za tyto odlišnosti nepřebírají experti ani Kurzy.cz odpovědnost.

* Atraktivita je vážený průměr doporučení jednotlivých expertů. Dosahuje hodnoty od +100 (rozhodně koupit u všech odhadů) do –100 (rozhodně prodat u všech odhadů). **) Koupit/prodat udává počet expertů, kteří doporučují uvedený cenný papír koupit (prodat) s ohledem na očekávaný vývoj v uvedeném období.  

* * Růst/pokles udává počet expertů, kteří předpokládají, že daná hodnota v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste (poklesne).

Pravidelní účastníci: Michal Chrvala/, Jiří Zendulka/BH Securities, Jiří Šimara, Tomáš Menčík/CYRRUS, Jan Bureš/ERA Poštovní spořitelna, Martin Pecka, Daniel Kukačka, Patrik Hudec/Generali Investments CEE, obhospodařovatel fondů ČP INVEST, Karel Kabelka/GRANT CAPITAL, Radek Pavlíček/Roklen360, Dušan Jalový/UniCredit Bank Czech Republic, Jaroslav Brychta /X-Trade Brokers

Projekt BIG EXPERT organizuje a zpracovává společnost Kurzy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *