CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

05. 06. 2015

0 komentářů

Jak investoval Forrest Gump?

 


 

Mezi památné scény této filmové klasiky patří i ta, kdy Forrest Gump popisuje, jak na radu svého přítele poručíka Dana investoval do společnosti, o niž sám přesně neví, jak se jmenuje, a popisuje ji jako „nějakou ovocnářskou firmu“. Společnost měla ve znaku nakousnuté jablko a dnes již každý ví, že se jednalo o technologickou společnost Apple Computer, která se postupně vypracovala až na nejziskovější firmu světa.

Zmíněná scéna je zajímavou inspirací pro porovnání, jak by se investice vyvíjela od doby, kdy byl tento snímek uveden do kin. To bylo více než před dvaceti lety, přesněji v roce 1994. Film sice nespecifikuje přesný den ani velikost investice, ale podle dějové linky se investice poručíka Dana musela odehrát během tří měsíců od data založení společnosti, což bylo 1.4.1976. Bez ohledu na to ale společnost nebyla veřejně obchodovatelná po následující čtyři roky a pro zjednodušení budeme tedy uvažovat investici o velikosti 10 000 USD a to v den veřejného primárního úpisu její akcií. Ten připadl na den 12.12.1980.

Na to, aby se Forrest Gump dostal do stavu, kdy už má peněz tolik, že se o ně nemusí starat, jak popisuje Dan v dopisu pro Forresta, by to nějaký čas trvalo. Cena akcií Applu se několik let pohybovala v blízkosti upisovací ceny a někdy i pod ní. V době uvedení filmu na trh 6.7.1994 by investice poručíka Dana o velikosti 10 000 byla zhodnocena o necelých 7 %. Pokud by však Forrest své akcie držel až do dnešních dní, měl by na kontě téměř 2,5 milionu dolarů.

Graf: Změna hodnoty investice o velikosti 10 000 USD v závislosti na ceně akcií společnosti Apple (Zdroj: Bloomberg, Colosseum)
clipboard0760

Případ Forresta Gumpa ukazuje, že investování nemusí být složité. Pokud je člověk ochoten riskovat, tak i sebemenší intuice může být z dlouhodobého hlediska velmi úspěšná. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že pravděpodobnost, že se najde investor, který nakoupil akcie Applu při IPO a drží je dodnes, je velmi malá. Člověk totiž nikdy neví, kam až cena dosáhne, a proto je lepší mít předem jasno, kdy z obchodu vystoupit. Pokud totiž obchod není uzavřen, tak výdělek není nikdy jistý, i když je aktuálně plusový.

REKLAMA

Petr Habiger, portfolio manager, Colosseum, a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *