CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

09. 09. 2021

0 komentářů

ECB může snížit nákupy dluhopisů. Euro by v takovém případě zpevnilo

 

ECB dnes může sáhnout k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. V podobném duchu hovořil hlavní ekonom Lane (jinak holubice), který v posledních týdnech zdůrazňoval, že jakákoliv úprava nákupů je “operativní změnou” a ne “trvalou změnou v kurzu” měnové politiky (začátkem “taperingu”, o kterém uvažuje Fed). Lane navíc hovořil o tom, že současné tempo programu PEPP je mimořádně rychlé (okolo 80 miliard eur za měsíc) a ECB o něm rozhodla v březnu, ve chvíli kdy se na trzích výrazně utáhly podmínky pro financování z trhů. Od té doby se však situace viditelně vylepšila a ECB také bude mít v ruce novou prognózu ukazující na rychlejší růst inflace (minimálně v nejbližších kvartálech). To vše mohou být argumenty pro lehké snížení tempa nákupů v programu PEPP (z 80 k 60 miliardám eur za měsíc).

Loading



 

Výraznější změny jsou však málo pravděpodobné a řada centrálních bankéřů bude možná chtít odložit i tento malý krok až na prosincové setkání. Hlavním argumentem holubic zůstane skutečnost, že i přes vyšší inflační výhled na nejbližší kvartály, zůstane inflace na horizontu prognózy (18 měsíců+) viditelně pod cílem. Podle nás taková prognóza část inflačních rizik nutně podceňuje – výrobní inflace může kvůli rozbitým výrobním řetězcům zůstat delší dobu vysoká a průsaky do spotřebních cen mohou být trvalejší. To je však zatím v rámci ECB minoritní názor, ke kterému se kloní kromě Jense Weidmanna z Bundesbanky jen několik dalších hlasů.

Pokud tedy dnes ECB omezí nákupy, půjde o kosmetickou změnu, doprovázenou pravděpodobně velmi holubičími komentáři – na jedné straně akcentujícími připravenost kdykoliv nákupy zrychlit a současně podtrhujícími nutnost držet sazby dlouhou dobu na stávajících úrovních. K definitivnímu obratu dojde podle nás na prosincovém zasedání, kde ECB oznámí konečný útlum pandemického programu PEPP…, pokud vše dobře půjde, do poloviny roku 2022. Výpadek pandemického programu však bude podle nás z velké části (z poloviny až dvou třetin) nahrazen tradičním programem APP.

Pokud máme pravdu a ECB se dnes odhodlá k mírnému snížení nákupu dluhopisů, může z toho profitovat euro a výnosy německých bundů půjdou vzhůru. V opačném případě se opět načas může na výsluní vrátit americký dolar.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *