CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 08. 2021

0 komentářů

Ceny vína se dostávají na úroveň před krizí. Fond Wine Management atakuje hranici výnosu 28 %

 

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína. Obchodování s nimi v posledních měsících výrazně roste i přes končící en primeur kampaň v Bordeaux. Kromě objemu roste i cena investičního alkoholu. Fond Wine Management, spravující portfolio investičních lahví vína a whisky, zhodnotil svá aktiva za druhé čtvrtletí o 1,72 %. Za tři roky od svého založení tak jeho hodnota vzrostla o 27,89 %. 

Loading



 

„Trh investičních vín se v rámci obchodovaných objemů dostává na nová historická maxima a cenové indexy jsou na úrovních před koronavirovou krizí. Liv-ex 1000, sledující hodnotu tisíce vzácných vín, si za první pololetí připsal 5,5 % a za posledních 12 měsíců dokonce 9 %. Významně roste cena vín především z oblastí Rhôny, Burgundska a Itálie. Zvýšený zájem trhů zaznamenává Německo. Tento nárůst bude s nejvyšší pravděpodobností pokračovat i v následujících kvartálech,“ říká Martin Nejedlý, spoluzakladatel fondu Wine Management.

Na jaře přitom situace nevypadala tak pozitivně. Zájem investorů ochladl a ceny vín poklesly o jedno až dvě procenta. To pocítil i Wine Management, který zaznamenal o polovinu nižší mezikvartální nárůst aktiv, pouhých osm milionů korun. To ale plně vynahradilo druhé čtvrtletí, kdy do fondu přiteklo rekordních 25 milionů korun.

Kromě vína se fond zaměřil i na nákup vzácných whisky, jejichž portfolio rozšířil o 643 lahví, mezi něž patřila i soukromá sbírka. „Lahve whisky kupujeme z velké většiny přímo z palíren. Když se ale naskytne zajímavá příležitost, rozhodneme se i pro sbírku od soukromého sběratele. Na začátku léta jsme tak koupili jednu od českého pilota, který od Sametové revoluce se svým otcem sbíral vzácné whisky doslova z celého světa. Za více než třicet let tak vytvořili kolekci čítající přes 600 lahví v celkové hodnotě několika milionů korun,“ říká Martin Kovář, který společně s Martinem Nejedlým fond Wine Management v roce 2018 založil.

Portfolio investičního fondu Wine Management k 30. 6. 2021 obsahovalo 19 115 láhví investičních vín a 663 lahví investiční whisky v celkové hodnotě 170 milionů korun. 

REKLAMA

Kromě investic do whisky se Wine Management věnuje i kultuře spojené s tímto ušlechtilým nápojem. Pravidelně sponzoruje Skotské hry na zámku Sychrov, které se tento rok konaly 21. srpna. Letos akce oslavila své dvacáté narozeniny a nabídla křest stařené whisky z palírny Old Well u Českého Krumlova.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *