CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

11. 08. 2021

0 komentářů

Avast zveřejňuje finanční výsledky za H1/2021

 


 

Hlavní finanční ukazatele:

  • Dobrá celková výkonnost v souladu s očekáváním představenstva firmy

  • Upravený objem fakturace (billings) dosáhl výše 482,7 mil. USD tedy vzrostl  o 2,9 % při aktuálních měnových kurzech (organický růst 0,9 %)

  • Upravené tržby činily 471,3 mil. USD tedy vzrostly o 8,8 % při aktuálních měnových kurzech (organický růst 10,4 %)

  • Upravené tržby ze segmentu Consumer Direct vzrostly na 401,6 mil. USD, tedy o 15 % při aktuálních měnových kurzech (organický růst 13,9 %)

  • Upravený ukazatel EBITDA vzrostl o 11,9 % na 270,2 mil. USD; upravená EBITDA marže činila 57,3 % (nárůst o 159 bazických bodů)

    REKLAMA

  • Konečná dividenda vyplacená v červnu 2021 byla ve výši 11,2 centů na akcii; celková dividenda za rok činila 16,0 centů na akcii, což představuje nárůst o 8,8 %

Hlavní provozní a strategické ukazatele:

  • Za prvních šest měsíců roku 2021 se počet platících zákazníků v segmentu Consumer Direct zvýšil o 1,5 % na 16,72 mil. Průměrný podíl licencí na zákazníka (APPC) vzrostl o 0,8 % na 1.42, průměrný podíl tržeb na zákazníka (ARPC) o 4,4 % na $47.61.

  • S rostoucí dynamikou konkurenčního trhu se investice znovu zaměřily na marketingové a další iniciativy v oblasti top-of-the-funnel, které mají podpořit zapojení, získání a udržení zákazníků, což bude ve střednědobém horizontu vyžadovat vyšší úroveň investic.

  • Míra udržení zákazníků pro segment stolních počítačů byla na úrovni 69 %, což je o 4 procentní body více od IPO, a to díky strategiím společnosti Avast pro udržení zákazníků. Obnovení licencí v prvním pololetí zaznamenalo pouze mírné zhoršení v kohortě „Covid“ a vykazuje znaky dalšího možného zlepšení.

    REKLAMA

  • Nabídka služeb na ochranu soukromí byla dále vylepšena. Služba AntiTrack těžila z přepracování uživatelského prostředí. Služba BreachGuard byla vylepšena o funkci „Identity Assist“, která nabízí řešení proti krádeži identity a asistenci při podvodech.

  • Pokračovala úspěšná realizace globální růstové strategie, kdy se zvýšil počet zákazníků v segmentu stolních počítačů jak na zavedených trzích, tak v cílových málo penetrovaných zemích, včetně Ukrajiny o 17 %, Ruska o 7 % a Mexika o 5 %.

  • Uvedení inovativního integrovaného řešení Avast One na trh je plánováno na druhou polovinu letošního roku v souladu s očekáváním.

  • Společnost Avast pokračovala v rozšiřování své nabídky pro malé a střední podniky prostřednictvím produktových inovací, zejména uvedením nového řešení Avast Business Hub, nejmodernější integrované bezpečnostní platformy.

  • V rámci rozvoje své obchodní strategie v oblasti identity společnost Avast jmenovala dva vedoucí pracovníky: nového senior viceprezidenta a generálního manažera pro identitu Charlese Waltona a globálního ředitele pro firemní rozvoj Paula Cartera.

  • Představenstvo firmy zřídilo novou komisi pro bezpečnost a ochranu soukromí, která zajišťuje dohled nad strategií skupiny v oblasti bezpečnosti informací, bezpečnosti dat, správy dat a správy ochrany soukromí.

CEO Avastu Ondřej Vlček výsledky komentuje takto:

„V souladu s očekáváním představenstva s potěšením oznamujeme, že výsledky skupiny za první pololetí roku 2021 jsou silné, a to i při porovnání s dobrými výsledky z předchozího roku. Skupina dosáhla dvouciferného organického růstu tržeb a udržela si vysokou úroveň ziskovosti s upravenou marží EBITDA na úrovni 57,3 %.

Do druhé poloviny roku se díváme optimisticky a s očekávanou normalizací trendů ve srovnatelném období předpokládáme opětovnou akceleraci růstu ukazatele objemu fakturací (billings). Podle očekávání plánujeme v druhé polovině roku uvést na trh náš nový vlajkový produkt Avast One a chceme se soustředit na zvýšení zapojení zákazníků, získávání nových a jejich udržení, což si ve střednědobém horizontu vyžádá vyšší investice do výzkumu a vývoje, inovací a marketingu.”

Výhled:

Výhled organických příjmů skupiny pro letošní rok zůstává na horní hranici 6-8% růstu. Očekává se, že upravená skupinová marže EBITDA v roce 2021 zůstane v porovnání s rokem 2020 zhruba stejná, zejména kvůli zvýšeným nákladům na získávání uživatelů a zákazníků a podstatně vyšším marketingovým výdajům v souvislosti se zaváděním produktu Avast One v druhé polovině roku. Očekává se, že zvýšené výdaje na získávání zákazníků budou pokračovat i v roce 2022, protože společnost rozšiřuje povědomí o své značce a nových vedoucích produktech, jako je Avast One.

Navrhovaná fúze společnosti Avast plc se společností NortonLifeLock Inc.

Dne 10. srpna 2021 představenstva společností NortonLifeLock, Inc. („Norton“) a Avast plc („Společnost“) dosáhly dohody o podmínkách navrhované fúze Společnosti se společností Norton, a to formou doporučené nabídky společnosti Nitro Bidco Limited, dceřiné společnosti ve stoprocentním vlastnictví společnosti Norton, na celý vydaný a vydávaný kmenový akciový kapitál Společnosti („Fúze“). Předpokládá se, že Fúze bude provedena prostřednictvím soudem schváleného plánu uspořádání podle části 26 zákona o společnostech. Další podrobnosti týkající se nabídky společnosti Norton, včetně nabídkové ceny a podmínek, jsou uvedeny v oznámení, které společnost Norton učinila dne 11. srpna 2021 v souladu s pravidlem 2.7 City Code on Takeovers and Mergers.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *