CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

23. 07. 2021

0 komentářů

Nahradí umělá inteligence lidské pracovníky?

 

Podle aktuálního šetření Hospodářské komory České republiky (HN ČR) má 96 % zaměstnavatelů v ČR zkušenost se situací, kdy dlouhodobě nemohou najít vhodné zaměstnance. V řadě oblastí je už nyní řešením nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců zavádění systémů s prvky umělé inteligence (AI). Podle společnosti SAS, lídra v oblasti analýzy dat a AI, nahradí umělá inteligence konkrétní kategorie profesí, zejména v dopravě, maloobchodu, státní správě a službách.

Loading



 

Zaměstnavatele výrazně tíží sociální a zdravotní odvody, růst minimální mzdy nebo zrušení třídenní karenční doby v případě nemoci. Pokud k tomu připočteme snahu zavést plošně pět týdnů dovolené a návrhy na další růst minimální mzdy, vzniká v České republice velmi silný motivační prvek pro urychlené zavádění umělé inteligence do českých firem,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

Už nyní nahrazují systémy s umělou inteligencí pracovníky v celé řadě průmyslových odvětví a tento trend bude dále akcelerovat. Otázkou však je, zda stejně jako v předchozích technologických milnících, například v období páry nebo zavádění počítačů, dojde i v případě umělé inteligence k vytváření zcela nových kategorií zaměstnání. Petr Šlajchrt předpovídá, že můžeme a měli bychom očekávat totéž v ekonomice s umělou inteligencí. Stroje jistě mohou v některých úkolech porazit člověka, ale některé vůbec nezvládnou.

„Cílem AI není to, aby byli lidé nahrazováni stroji, ale aby pracovali společně s nimi a soustředili se na náročnější a uspokojivější práci. Do roku 2023 se celkové přijetí umělé inteligence zvýší z 35 % na 50 %, a to díky rozšířeným analytickým řešením pro konkrétní odvětví,“ doplnil Petr Šlajchrt.

Díky pokroku založenému na umělé inteligenci je náš život každý den jednodušší a lepší. Jedním z nejpřínosnějších použití AI pro lidstvo je zdravotní péče. Přichází s nabídkou rychlých léčebných strategií, pomáhá objevovat nové léky a testovat vakcíny za kratší dobu, monitoruje údaje pacientů z nositelných senzorů a interpretuje lékařské zobrazování. AI se v bankovnictví používá k vytváření systémů, které se naučí, jaké typy transakcí jsou podvodné, přičemž převod může být pokusem o praní peněz, nebo dokáže okamžitě rozhodnout o poskytnutí úvěru. AI nyní může psát články, skládat klasickou hudbu, překládat jídelní lístek v zahraničí nebo dokonce předpovídat, které pivo bude pro vás nejchutnější.

REKLAMA

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *