CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

20. 07. 2021

0 komentářů

ČMZRB podpoří obnovu a další rozvoj vodohospodářské sítě v Českém ráji a Krkonoších

 

Vodohospodářská infrastruktura vyžaduje pravidelné investice. To je jedním z důvodů, proč Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS Turnov) již po několikáté v řádu dvou desítek let čerpá zvýhodněný úvěr od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Nyní z něj plánuje zafinancovat obnovu a další rozvoj vodohospodářských sítí zejména v Jilemnici, Lomnici nad Popelkou, Ohrazenicích a v Chuchelně.

Loading



 

VHS Turnov vzniklo privatizací státního podniku Vodovody a kanalizace Turnov v roce 1995 s cílem zajistit provoz a rozvoj regionální vodohospodářské infrastruktury, která byla v té době značně zastaralá. Tehdy zásobilo pitnou vodou pouze obyvatele svých zakládajících členů, tj. města Turnov a tří přilehlých obcí Přepeře, Rakousy a Ohrazenice, kterých bylo přibližně 16 tisíc. Dnes má sdružení již 22 členů, včetně měst, jako jsou Semily, Jilemnice či Rokytnice nad Jizerou, a pitnou vodou zásobuje přes 40 tisíc obyvatel.

„Vodohospodářská infrastruktura v našem regionu nebyla v polovině 90. let v příliš dobré kondici, a proto jsme od počátku museli investovat nemalé prostředky do oprav a rekonstrukcí jak vodovodů, tak kanalizací,“ vzpomíná Marcela Červová, ředitelka VHS Turnov. Jednou z prvních velkých investic byla rekonstrukce čistírny odpadních vod Turnov, která měla v té době za sebou již přes 30 let provozu.

Na rekonstrukci vedle poskytnuté dotace ministerstva zemědělství využilo VHS Turnov i bezúročný úvěr od ČMZRB.„Bez těchto prostředků by její rekonstrukce byla zřejmě rozdělena do více etap a financována z jiných zdrojů, což by zastavilo další investice do vodohospodářské infrastruktury v majetku našeho sdružení. Nejen pro nás, ale i pro město Turnov byla investice do ČOV, tak jak proběhla, velmi důležitá a velmi potřebná,“ říká Marcela Červová.

Následně ČMZRB VHS Turnov poskytla několik dalších zvýhodněných úvěrů, které posloužily ke zbudování kanalizace v okrajových částech města Turnov a obci Přepeře, ke zkvalitnění pitné vody v Jilemnici, k opravě vodovodu a kanalizace v obci Malá Skála, odkanalizování Rovenska pod Troskami a k intenzifikaci úpravny vody Příkrý.

REKLAMA

Další rozvoj sítí opět za využití zdrojů ČMZRB

„Investice do infrastruktury nikdy nekončí, vodohospodářský majetek je nutné stále obnovovat, udržovat a rozvíjet. Aktuálně pracujeme na obnově a dalším rozvoji vodohospodářských sítí v Jilemnici, Lomnici nad Popelkou, Ohrazenicích, v Chuchelně, Benešovsku a Benecku,“ přibližuje další investiční záměr Milan Hejduk, ředitel svazku VHS Turnov, a dodává: „ Jsme jedni z největších úspěšných příjemců dotačních prostředků v ČR, ale k nim potřebujeme pokaždé přidat skoro stejně velké vlastní zdroje. ČMZRB nám vždy poskytla velmi výhodné podmínky financování a profesionální servis, proto jsme rádi, že banka nabídla v soutěži opět nejlepší podmínky a potřebné peníze získáme znovu od ní.“

„Jak je vidět na příkladu VHS Turnov, naše banka se zaměřuje na financování vodohospodářské infrastruktury dlouhodobě. S rozšiřováním našich aktivit plánujeme do této oblasti proniknout ještě ve větší míře. Zvažujeme možnost vytvořit v rámci naší dceřiné společnosti – Národního rozvojového fondu – samostatný podfond, který by byl zaměřen právě na vodohospodářskou infrastrukturu. Na financování jejího rozvoje by se pak mohli podílet i soukromí investoři,“prozrazuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB.

Doposud největším projektem byla Čistá Jizera

REKLAMA

Doposud největším projektem, který Vodohospodářské sdružení Turnov realizovalo, byla Čistá Jizera. Nápad se zrodil v hlavě Milana Hejduka, a to v roce 2003, kdy se v ČR začaly financovat velké vodohospodářské projekty z prostředků EU. Jeho cílem bylo vyřešit odkanalizování všech obcí nad dva tisíce tzv. ekvivalentních obyvatel a napojit na kanalizaci maximální množství nemovitostí.

Realizace projektu od vzniku investičního záměru po kolaudaci stavby trvala děvět let. Investiční náročnost projektu byla přibližně 1,2 miliardy korun. V souvislosti s ním došlo ke vstupu jednotlivých zaangažovaných měst na Semilsku do VHS Turnov, sjednocení ceny vodného a stočného v daném regionu a vedle řešení stokové sítě ve všech městech i k rekonstrukci stávající ČOV v Lomnici nad Popelkou a dořešení systému zásobování pitnou vodou, tj. dostavby vodovodů a dvou pro město stěžejních vodojemů, v Rokytnici nad Jizerou.

„Projekt Čistá Jizera byl pro nás největší investicí, která se vyšplhala přes jednu miliardu korun. Přibližně polovina byla uhrazena z prostředků EU a Státního fondu životního prostředí, část z vlastních zdrojů měst a našeho sdružení a na zbytek jsme čerpali úvěr, který doposud splácíme,“ přibližuje financování Čisté Jizery Marcela Červová a dodává: „Projekt je již kompletně ukončený. A nejen my a města, ale i poskytovatel dotace jej považuje za úspěšný.“

Od roku 1996 bylo do vodohospodářské infrastruktury ve správě VHS Turnov investováno už víc jak 4 miliardy Kč a v její obnově a rozvoji bude sdružení pokračovat i nadále. „Pokud se v budoucnu objeví další větší projekt, určitě s ČMZRB prokonzultujeme i možnost financování právě prostřednictvím Národního rozvojového fondu,“ uzavírá Milan Hejduk.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *