CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

08. 07. 2021

0 komentářů

Návrat lidí do obchodů pokračuje

 

Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v květnu oproti dubnu vzrostly o 7,3 %. To bylo silně nad naším očekáváním 3,6 %. Je jasné, že důvodem silného výsledku je rozvolňování protipandemických opatření. Od těch jsme si slibovali silnější růst tržeb už v dubnu, ale to se nestalo. Květen ale vše dohnal a ještě si přisadil.Meziroční tempo růstu mírně zrychlilo na 8,1 % z předchozích 7,3 %. To bylo vysoko nad všemi odhady, které ukazovaly na růst kolem 3 %. Po očištění o kalendářní vlivy činí meziroční tempo růstu 5,8 %. Nejvyšší nárůsty jsou pozorovány především tam, kde před tím došlo k výraznému omezení například v prodeji oděvů, obuvi a kosmetiky. Rychlý růst ale pozorujeme i v prodejích počítačového a komunikačního vybavení a tempo růstu prodejů přes internet setrvává na meziročně silném tempu poblíž 15 %.

Loading



 

Zatímco v dubnu zklamaly tržby bez zahrnutí prodeje aut a motoristický segment zazářil, v květnu tomu bylo naopak. Prodeje a opravy aut v květnu meziměsíčně klesly o 1,3 %, zatímco i zde jsme s ohledem na růst registrací aut čekali růst o 1,5 %.

V souhrnu tak celkové maloobchodní tržby v květnu vykázaly růst o 16,5 %, což bylo stále necelé procento nad naším odhadem i očekáváním trhu. Ačkoliv prodeje aut zklamaly, v souhrnu zveřejněné údaje dokládají sílu oživení spotřebitelské poptávky po rozvolnění protipandemických opatření.

Rozvolňování epidemických opatření a zvýšení spotřebitelské důvěry indikuje  pokračování expanze maloobchodních tržeb, ovšem již pomalejším tempem, i v nejbližších měsících. Úroveň maloobchodních prodejů se již nachází na předpandemických úrovních. Naše dubnová prognóza pro letošek počítala s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodeje aut kolem 1 %, ale rychlost odstraňování protipandemických opatření ukazuje, že by to mohlo být spíše o procento či dvě výš.

Z hlediska koruny jde o mírně pozitivní údaje, nicméně ta je nyní spíše pod vlivem negativního sentimentu vůči emerging markets.

REKLAMA

MICHAL BROŽKA
Senior Economist
Investment Banking

Komerční banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *