CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Jan Traxler

02. 07. 2021

0 komentářů

Vývoj na finančních trzích – červen 2021

 

Foto: Shutterstock

ČNB zvedla sazby, úroky porostou. Ropa dál zdražuje, takže poroste i cena benzínu. Dolar posílil. Dařilo se technologickým akciím, naopak poklesly bankovní tituly a těžaři zlata.

Loading



 

 Zdroj: MSCI, Yahoo! Finance, OnVista, PSE a ČNB, data platná k 30. 6. 2021

ČNB se bojí inflace a zvedá sazby

Česká národní banka v červnu zvýšila úrokové sazby. Základní repo sazbu zvedla o 25 bazických bodů na 0,5 % a lombardní sazbu o 25 bazických bodů na 1,25 %. Diskontní sazba zůstává na 0,05 %. Ačkoliv rozhodnutí bankovní rady nebylo jednomyslné (pro zvýšení bylo pět ze sedmi členů bankovní rady), ČNB zároveň v prohlášení vyslala signál, že pokud bude ekonomický vývoj v souladu s jejich prognózou, bude ve druhém pololetí sazby dál zvyšovat, a to pravděpodobně už v srpnu.

ČNB zvyšováním úrokových sazeb reaguje na probíhající ekonomické oživení a riziko růstu inflace. Meziroční míra inflace v ČR se v dubnu a květnu pohybovala kolem 3 %, tedy na horní hranici tolerančního pásma ČNB. Řada ekonomů ale očekává, že inflace nějakou dobu poroste. Dlouho odkládaná spotřeba (zavřené provozy) se nyní na trhu v mnoha oblastech projevuje převisem poptávky nad nabídkou, což spolu s růstem cen komodit a energií tlačí spotřebitelské ceny nahoru. S vyšší inflací budou také sílit tlaky na růst mezd, což z druhé strany znamená další růst nákladů. Klasická inflační spirála.

REKLAMA

Fed drží sazby na nule, přesto dolar posílil

V kontrastu s tím americký Fed zatím stále ponechává úrokové sazby beze změny v pásmu 0 – 0,25 % a nadále pokračuje v nákupu dluhopisů (ředění peněžní zásoby), přestože meziroční míra inflace v USA v květnu již vyskočila na 5 %. Dokonce podle prohlášení Fed neplánuje začít utahovat měnovou politiku dříve než v roce 2023.

Zdá se, že trh v tomto směru Fedu věří, protože už třetí měsíc klesají úrokové výnosy amerických státních dluhopisů. Možná že právě to je skrytým záměrem Fedu, aby úroky ze státního dluhu zůstaly co nejnižší a hlavně hluboko pod úrovní inflace. Nicméně mě by nijak nepřekvapilo, kdyby Fed ještě letos radikálně otočil a začal rovněž zvedat úrokové sazby.

I přesto, že Fed ponechává úroky na nule, dolar v červnu posílil k euru a potažmo i k české koruně téměř o 3 %. Kurz koruny vůči euru zůstal takřka beze změny lehce pod úrovní 25,50 korun za jedno euro.

REKLAMA

Dražší ropa = dražší benzín

Silnější dolar, jak tomu zpravidla bývá, se negativně projevil na cenách drahých kovů. Cena zlata i stříbra (v dolarech) klesla za červen o 7 %. Naopak ropa v červnu podražila o dalších 10 % a zemní plyn na trhu v USA dokonce o 20 %. Dražší ropa se zcela jistě promítne i do dalšího zvedání cen pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Akciové indexy opět posunuli laťku výše

Akciové trhy v červnu prošly drobnou korekcí, ale v závěru měsíce se akciím opět dařilo, což posunulo hodnoty akciových indexů na nová maxima. Index S&P 500 se vyhoupl o další dvě procenta až na 4300 bodů. Hlavní zásluhu na tom po několikaměsíční pauze měly technologické akcie (Apple +10 %, Microsoft +10 %, Tesla +9 %, Amazon +7 %, Facebook +6 %). Naopak nedařilo se bankám (Citigroup -11 %, JP Morgan -6 %, Bank of America -4 %) a ještě větší pokles zaznamenaly akcie těžařů zlata (Barick Gold -15 %, Newmont -14 %).

Tomu odpovídají i výsledky akciových fondů. Nejlépe si v červnu vedly technologicky a environmentálně zaměřené fondy: BNP Paribas Energy Transition (+13 %), Franklin Technology (+12 %), Franklin U.S. Opportunities (+12 %), BNP Paribas EARTH (+11 %), Allianz Global Artificial Intelligence (+ 10 %).

Naopak nejhorší výsledky zaznamenaly v červnu fondy zaměřené na akcie těžařů zlata: Schroder ISF Global Gold (-12 %), Amundi CPR Global Gold Mines (-12 %), BGF World Gold (-12 %).

Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Výkonnost dosažená v minulosti ani očekávaná výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Data uvedená v článku pochází z webových stránek MSCI, Finance Yahoo!, OnVista, ČNB a PSE a jsou platná k 30. 6. 2021.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *