CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

07. 06. 2021

0 komentářů

Na nástup elektromobility se těší zejména mladá generace

 

Při výběru automobilu je šetrnost k životnímu prostředí pro spotřebitele momentálně jedním z nejméně důležitých témat. Zatím podstatně více hledí na cenu, kvalitu a spolehlivost nebo značku. Mezi dva nejdůležitější parametry výběru automobilu řadí šetrnost k životnímu prostředí pouze 4 procenta spotřebitelů. Naproti tomu u spotřební elektroniky, která je v rodinném rozpočtu násobně nižším výdajem, hledí na energetickou šetrnost 19 procent spotřebitelů.

Loading



 

Výzkum agentury IPSOS pro společnost ESSOX na vzorku 1 051 českých spotřebitelů ukazuje, že význam ekologie a dlouhodobé udržitelnosti klesá s rostoucím věkem spotřebitele. Zatímco u věkové skupiny 18-26 let je šetrnost k životnímu prostředí při výběru automobilu jedním ze dvou klíčových parametrů výběru pro 9 procent dotázaných, u kategorie 27-44 let je to pouze u 5 procent respondentů. U řidičů starších 45 let hledí na ekologii při výběru automobilu pouze 2 procenta dotázaných.

„Není pochyb, že stojíme na začátku obrovské změny, a to nejen v automobilovém průmyslu. Je ale logické, že s rostoucím věkem jsou spotřebitelé opatrnější. Ne každý je v tuto chvíli na tak velkou změnu připraven,“ uvedla Jana Hanušová, generální ředitelka společnosti ESSOX.

S rostoucí finanční dostupností zboží ovšem roste i význam šetrnosti k životnímu prostředí. Při nákupu spotřební elektroniky již řadí tento parametr mezi dva nejdůležitější 19 procent respondentů. Ačkoli i zde hrají prim kvalita a cena, energetická šetrnost je uváděna spotřebiteli již na třetím místě v pořadí. Pokud je tedy pro spotřebitele zboží cenově dostupnější, jsou ochotní více zvažovat i ekologické aspekty jeho výroby a provozu.

„Finanční dostupnost výrobku hraje u českých spotřebitelů klíčovou roli. Pokud chtějí finanční instituce přispět ke snižování karbonové stopy, je kromě jejich vlastního odpovědného chování dalším klíčovým přínosem zajištění dostupného financování nových technologií. Pokud budou vozidla s alternativním pohonem i potřebná infrastruktura finančně dostupné, spotřebitelé si k nim cestu přirozeně najdou,“ dodává Jana Hanušová.

REKLAMA

S ohledem na pomalejší dynamiku rozvoje infrastruktury a stále vysokou cenu elektromobilů je pro Čechy prozatím elektromobilita spíše změnou, kterou pozorují z povzdáli. Celých 60 procent dotázaných respondentů by bylo raději, kdyby nemuseli v dohledné době elektromobil vůbec pořizovat. V horizontu 5-10 let však počítá 28 procent dotázaných s tím, že budou mít v rodině alespoň jeden elektromobil.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *