CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

26. 05. 2021

0 komentářů

Restaurace otevírají, ale personál chybí. Servírky i kuchaři hledají větší jistotu

 

Práce v pohostinství není nic jednoduchého, ale mnoho lidí takové zaměstnání baví. Jenže pandemie nového koronaviru a následná opatření proti šíření donutila servírky, číšníky, kuchaře a další lidi z tohoto oboru změnit povolání.

Loading



 

S rozvolněním protiepidemických opatření se majitelé restaurací potýkají s jiným problémem. A to je nedostatek personálu. Celkově meziročně evidujeme propad zájemců o práci v gastronomii na hlavní pracovní poměr o 52 procent,“ uvádí Karel Mařík, spoluzakladatel start-upu Grason. Zatím jsou otevřené jen zahrádky restaurací a těm počasí moc nepřeje, takže problém není tak markantní. Ale až se zlepší počasí, otevřou si i interiéry restaurací, chybějící personál citelně zasáhne ne jedno gastronomické zařízení.

Z našich dat za duben a květen let 2020 a 2021 je patrné, že zájem kuchařů, respektive počet reakcí o zaměstnání na kuchařské inzeráty klesl o 63 procent. Mezi číšníky a servírkami je meziroční zájem nižší o 42 procent,“ upřesňuje Karel Mařík a dodává: „Příčinou je zejména nejistota, lidé se bojí, že podniky za několik měsíců opět zavřou a oni budou bez práce.“

Podniky i zaměstnanci se bojí dalšího výpadku příjmů

Sice stoupá počet očkovaných a klesá procento nakažených, ale i tak je v lidech zakořeněná nejistota.

Podniky se snaží na personálu šetřit vzhledem k výpadkům příjmů. Nejsou tak schopné konkurovat platům z jiných odvětví. Běžně se hledá kuchař s platem 30 tisíc korun. Taková nabídka však už není atraktivní a nepřimějí kuchaře zpět do gastronomie vrátit. Ti, co nabízejí mzdu okolo 50 tisíc korun mají nejen dostatek zájemců, ale jsou i velmi kvalitní,“ vysvětluje Karel Mařík.

REKLAMA

Změna konceptu v gastronomii

V době ať už jakékoliv krize se lidé snaží najít inovativní řešení svých problémů. Stejně tak dojde i ke změně v gastronomii. Nedostatek lidí na hlavní pracovní poměr nahrává flexibilitě.

Velké zavedené sítě, ale i menší podniky se připravují na změnu konceptu. Nově bude personál v restauracích rozdělený na klíčový a pomocný. Klíčoví lidé se postarají o objednávku, pomohou s výběrem jídla a doporučí ideální drink, a to bude jejich jedinou prací. Vypomáhat těmto lidem bude flexibilní personál, který se postará, aby jídlo a pití bylo u stolu včas. Host tak nepocítí změnu v kvalitě a podniky ušetří náklady a budou mít dostatek personálu, protože brigádně chce v gastronomii nadále pracovat 90 procent lidí,“ uzavírá Mařík.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *