CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

03. 05. 2021

0 komentářů

Rekordní čtvrtletní nárůst zákazníků o 67 tisíc, čistý zisk 19,5 mil. EUR a výnosy 40,8 mil. EUR. Předběžné výsledky XTB za první čtvrtletí 2021

 

V prvním čtvrtletí 2021 vygenerovalo XTB konsolidovaný čistý zisk 19,5 milionu EUR, což je o 121,3 % více než v předchozím čtvrtletí, kdy byl zisk 8,8 milionu EUR. Konsolidované výnosy dosáhly 40,8 mil. EUR (4. čtvrtletí 2020: 30,6 mil., Nárůst o 33,4 %). V prvním čtvrtletí letošního roku získala skupina XTB rekordní počet nových zákazníků – více než 67 tisíc, což znamená mezičtvrtletní nárůst o 75 %. V prvním čtvrtletí také poprvé v historii společnosti aktivně investovalo více než 100 000 klientů XTB.

Loading



 

Rekordní nárůst zákazníků, stabilní výnosy a zisky

Skupina XTB zakončila první čtvrtletí 2021 s provozními výnosy 40,8 milionu EUR (nárůst o 33,4 % ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2020), čistý zisk dosáhl 19,5 milionu EUR (nárůst o 121,3 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím), zatímco EBIT činil 21,8 mil. EUR (meziroční nárůst o 77,1 %). Skupina XTB dosáhla rekordního čtvrtletního nárůstu počtu nových klientů o 67,2 tis. (což je nárůst o 75 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy se klientská základna XTB zvýšila o 38,4 tis.). A rovněž vzrostla také základna aktivních klientů, jejichž průměrný čtvrtletní počet poprvé v historii společnosti překročil úroveň 100 tisíc, dosáhl až 103,4 tisíc (nárůst o 43 % z úrovně 72,3 tisíc aktivních klientů ve čtvrtém čtvrtletí 2020). Celkově dosud s XTB investovalo téměř 317 tisíc lidí.

– První čtvrtletí 2021 bylo pro XTB velmi dobrým obdobím, kdy se společnosti podařilo dosáhnout rekordního počtu nových klientů. Poprvé v historii navíc XTB překročilo hranici 100 000 aktivních investorů v jednom čtvrtletí. – řekl Omar Arnaout, předseda představenstva XTB. Tyto zákaznické ukazatele mají velký význam v kontextu budování dlouhodobého rozvoje společnosti a implementace naší strategie. Počet nových a nových aktivních klientů se přímo promítá do výnosů a zisků společnosti XTB, které byly také výrazně vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Jednoznačný nárůst zákaznické základny v prvním čtvrtletí 2021 je výsledkem intenzivnějších marketingových aktivit včetně kampaní spuštěných v roce 2020, které komunikují bezpoplatkové investování do akcií a ETF s obratem do 100 000 EUR měsíčně. Skupina také klade velký důraz na vzdělávací aktivity – příkladem může být organizování nového formátu konference, která je určena pro začínající obchodníky na trzích. Nová série akcí pod značkou XTB Investing Day byla navržena tak, aby poskytovala základní i pokročilé vědomosti týkající se investování a aby seznámila současné obchodníky a potenciální klienty s celou škálou instrumentů dostupných na jednotlivých trzích u XTB.

REKLAMA

Služby poskytující likviditu a technologie jiným finančním institucím se v rámci činnosti skupiny XTB neustále rozvíjejí. V 1. čtvrtletí roku 2021 zaznamenal X Open Hub (XOH) tržby 2,3 milionu EUR, zatímco ve 4. čtvrtletí 2020 to bylo více než 1,1 milionu EUR.

Z důvodu rozvoje obchodních aktivit přesáhl na konci 1. čtvrtletí 2021 počet zaměstnanců skupiny XTB 550 lidí. Celkové provozní náklady dosáhly 19 milionů EUR a byly mírně vyšší než náklady, které skupině vznikly ve 4. čtvrtletí 2020, kdy dosáhly 18,3 milionu EUR.

Přibližujeme se k otevření nového trhu

Pokud jde o geografickou expanzi, skupina dokončuje přípravné aktivity zaměřené na zahájení provozu ve Spojených arabských emirátech. 9. ledna 2021 byla založena místní obchodní pobočka – XTB MENA Limited. V současnosti probíhá celá řada aktivit s cílem splnit všechny podmínky místního regulátora DFSA, který následně umožní získat licenci potřebnou k zahájení činnosti v SAE.

– Blížíme se k okamžiku, na který jsme čekali – zahájení obchodní činnosti ve Spojených arabských emirátech. Krok za krokem implementujeme plánované činnosti – od získání potřebných schválení a licencí, přes přípravu naší interní infrastruktury, produktů a nabídky až po nábor místního týmu – to vše nám umožní začít zcela novou kapitolu v historii globální expanze XTB. Jakmile začneme působit v Dubaji, rádi se podělíme o všechny podrobné plány, které se v souladu s předchozími sděleními uskuteční v první polovině tohoto roku. – řekl Omar Arnaout.

Situace v Jižní Africe se v poslední době nezměnila. Vzhledem k složitým místním formálním a právním podmínkám není možné určit předpokládané datum zahájení činnosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *