CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

23. 04. 2021

0 komentářů

Češi na investiční vlně objevují i dynamičtější aktiva jako akcie

 

Češi v posledních letech stále více investují a trend nabírá na intenzitě. V loňském roce dosáhl jen objem prostředků investovaných do podílových fondů dle údajů Asociace pro kapitálový trh rekordních 590 miliard korun. Lidé hledají možnosti, jak více zhodnotit své úspory, i kvůli minimálním úrokovým sazbám na bankovních účtech. Většímu zájmu se nyní těší i dynamičtější aktiva, jako jsou akcie.

Loading



 

„Lidé se nyní více než dříve obracejí na poradce sami s tím, že by chtěli začít odkládat část svých peněz, vytvářet si rezervu a nějakým způsobem ji zhodnocovat. Ti, kterých se výrazněji po ekonomické stránce nedotkla koronavirová pandemie, dnes také častěji řeší, že na účtech mají uložené prostředky, které aktuálně nepotřebují a nechtějí, aby jim z nich při téměř nulových sazbách ukusovala inflace,“ říká Jiří Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Zvýšený zájem Čechů o investování potvrzují i výsledky, kterých dosáhli partneři Broker Trustu při využívání nové investiční platformy Edward. Už po devíti měsících spravuje platforma v automaticky řízených portfoliích klientů více jak miliardu korun a každý týden se objem investovaných peněz zvyšuje. I zakladatel této inovativní platformy Viktor Hostinský potvrzuje, že v poslední době odpadají zábrany klientů před investováním, a naopak roste jejich chuť nechat peníze dlouhodobě pracovat pro splnění budoucích finančních cílů.

Rychlost, se kterou jsme milník jedné miliardy překonali, nás mile překvapila. Poradce dokáže díky Edwardovi velmi rychle a jednoduše klientům ukázat pravdu o splnitelnosti jejich finančních cílů, a často tak naprosto změnit jejich pohled na investování. Klienti, kteří přijdou s představou odkládat si tři tisíce korun, často odchází s pravidelnou investicí deset tisíc korun, s úsměvem na rtech a odhodláním vybudovat pro svou rodinu finanční nezávislost,“ říká Viktor Hostinský.

Že Češi aktuálně více hledají možnosti, jak své úspory zhodnocovat, potvrzují i další zkušenosti z praxe. Jen za první čtvrtletí letošního roku se objem investic spravovaných partnery Broker Trustu zvýšil přibližně o miliardu korun, celkově tak přesahuje objem spravovaných investic a vkladů 27 miliard korun. Nejvíce investovaných prostředků eviduje Broker Trust u společností Conseq (12,3 mld. Kč), J&T Banka (3,4 mld. Kč) a Codya (1,3 mld. Kč).

REKLAMA

Dochází také ke znatelnějším změnám ve složení portfolií, kdy je patrný větší příklon k akciím.

Klienti si čím dál více zvykají investovat do dynamičtějších typů aktiv, jako jsou akcie. Z krátkodobého pohledu u nás klienti začali více objevovat také fondy kvalifikovaných investorů, které mohou zajímavě doplnit portfolio klienta s tradičními aktivy. Díky Fondům kvalifikovaných investorů mohou klienti získat diverzifikaci do aktiv, které nekorelují s vývojem na hlavních trzích. Jen je třeba vzít v úvahu, že v rámci FKI mohou mít fondy i svá specifika, na které nemusí být standardní klient zvyklý. Je úkolem každého poradce, aby jeho klienti rozuměli tomu, do čeho investují,“ dodává Jiří Pech.

Upozorňuje na to, že vedle zavedených a časem prověřených investičních příležitostí nyní na trhu přibývají ve vyšší míře i různé „exotičtější“ nabídky, mezi nimiž je třeba vybírat obzvlášť pečlivě. Častým příkladem jsou různé korporátní dluhopisy, které slibují vysoký výnos, ale jsou mimořádně rizikové a lze předpokládat, že v konečném důsledku nebudou pro klienty výhodné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *