CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

25. 03. 2021

0 komentářů

Specializace na cestovní pojištění je v době koronaviru závazkem. ERV Evropská vloni hospodařila se ztrátou

 

Loňský rok zasažený pandemií koronaviru dramaticky změnil trh cestovního ruchu. Cestování bylo komplikováno řadou různých faktorů. I přes výrazně nižší počet cest stoupl samotný význam cestovního pojištění. ERV Evropská řešila na jaře nebývale vysoké množství storen, v létě zase jako první na trhu přišla s pojištěním rizik spojených s COVID-19. Významný propad příjmů a vysoké náklady na škody způsobily, že pojišťovna vloni hospodařila se ztrátou. Přesto ERV Evropská nežádala o jakoukoli státní podporu.

Loading



 

Ačkoli první dva měsíce roku 2020 potvrzovaly obvyklé trendy, kdy klienti vyráželi na hory do zahraničí a s předstihem nakupovali letní dovolené, zbytek roku byl z pohledu cestování katastrofální. Trh cestovního ruchu se od března skoro zastavil, škody ale přibývaly. „Na konci zimy 2020 jsme řešili až pětkrát více storen než v předchozím roce. Většina z nich se týkala COVIDem zasažených destinací, např. Itálie. Výrazně přibylo hlášení diskutabilních či spekulativních škod, proto jsme museli ještě důsledněji kontrolovat lékařské zprávy a další předložené doklady,“ říká Štěpán Landík, člen představenstva ERV Evropské pojišťovny.

Dopady pandemie potvrzují i výsledky hospodaření společnosti. S pojištěním od ERV Evropské cestovalo do zahraničí 408 tisíc osob, což je meziročně o 64 % méně. Hrubé předepsané pojistné kleslo o 49 % na 364 mil. Kč. I přesto se ERV Evropské podařilo uhájit přední pozici na trhu cestovního pojištění. Nadále má dominantní postavení v prodeji cestovního pojištění přes CK, kde spolupracuje s 8 z 10 největších CK u nás. „I přes řadu úsporných opatření, a to bohužel včetně snížení počtu pracovníků, jsme nakonec skončili ve ztrátě 3 mil. Kč,“ říká Landík.

Hlavním důvodem je nepoměr vybraného pojistného a vyplacených škod, které zásadně ovlivnil právě koronavirus. Průměrná výše škody vloni vzrostla o výrazných 21 % na 12,9 tis. Kč. Naprosto se také změnil podíl hlavních druhů škod. Zatímco v předchozích letech tvořily léčebné výlohy průměrně 65 % všech škod z cestovního pojištění, vloni to bylo jen 42 % a naopak podíl storen vzrostl na více než polovinu. „Loňský rok potvrdil, že význam cestovního pojištění je nyní ještě vyšší než dříve, proto by lidé měli spoléhat na specialisty, kteří i v době pandemie umí pojistit rizika spojená s COVID-19,“ dodává Štěpán Landík.

ERV Evropská i přes všechny nástrahy pandemie dokázala po celý rok zajišťovat kvalitní lékařskou péči a další doprovodné služby. Jako jedna z mála pojišťoven u nás také nabídla pojištění, které se vztahuje i na rizika spojená s COVID-19 v jiných než zeleně označených destinacích. Letos dokonce přišla s variantou pojištění storna, které řeší i situaci, kdy je člověku v souvislosti s COVID-19 nařízena osobní preventivní karanténa.

REKLAMA

 

Vlastimil Divoký,

Manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

lex voucher

Ochrana pro cestovky končí. Za nevybrané vouchery musí vrátit peníze

Foto: Shutterstock Pouze do konce srpna budou cestovní kanceláře pod ochranou podle kontroverzního zákona nazývaného Lex Voucher, který byl loni přijat ke zmírnění dopadů koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Posledním srpnovým dnem končí ochranná doba a nevyužije-li zákazník možnosti náhradního zájezdu do 31. srpna, cestovka musí vrátit […]

Text: Veronika Hejná

16. 08. 2021

Proč v ČR končí služby osobního bankovnictví ING? Klienti mohou ještě do 15. 8. přejít k Raiffeisenbank

ING už začátkem roku oznámila, že v srpnu 2021 ukončí své služby osobního bankovnictví v České republice. ING zůstane v Česku nadále aktivním poskytovatelem služeb korporátního bankovnictví a bude nedílnou součástí sítě korporátního bankovnictví regionu EMEA. Od 16. 7. už je možné sjednat nabídku pouze na pobočce […]

Text: Daniel Mareš

30. 07. 2021

Jak digitalizace mění svět investování?

Jak digitalizace mění svět investování?

Konzervativní přístup Čechů k investování se promítá nejen do jimi preferovaných investičních nástrojů, ale také co se výběru investičního partnera týče. Mezi nejoblíbenější investiční nástroje Čechů patří spořicí účty nebo stavební spoření. Z toho se dá také odvodit, jakým institucím jsou Češi ochotni svěřit své úspory. Jak potvrdil […]

Text: redakce

28. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *