CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

04. 02. 2021

0 komentářů

Sazby ČNB zůstávají beze změny, jejich první zvýšení čekáme v listopadu

 

Centrální banka ponechala na dnešním měnově politickém zasedání dvoutýdenní repo sazbu na 0,25 %. Beze změny zůstala také diskontní a lombardní sazba.

Loading



 


Česká národní banka i nadále vyčkává na uklidnění situace a úrokové sazby podle nás zůstanou na současné nízké úrovni po velkou část letošního roku. Nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové pandemie je totiž stále vysoká. Vakcína proti nemoci covid-19 je sice na světě, její reálné dopady na fungování ekonomiky však ještě vyžadují nějaký ten čas. Předčasné zvýšení úrokových sazeb by mohlo navíc ohrozit již tak zkoušenou finanční stabilitu.
Expanzivní působení fiskální politiky v tomto roce se sice zřejmě odrazí ve vyšších poptávkových tlacích, ty by však měly být více než vyváženy silnějším kurzem koruny. Její současnou hodnotu očekávala centrální banka až na přelomu letošního a příštího roku. K silnějším úrovním domácí měně v závěru loňského roku pomohly jednak pozitivní zprávy o blížícím se počátku očkování, ale také samotná ČNB, která ve své poslední prognóze ukázala trojí nárůst úrokových sazeb v letošním roce.
Ve výsledku tak může být výhled inflace v nové prognóze centrální banky mírně nižší, k čemuž přispěje i pomalejší růst spotřebitelských cen na konci loňského roku. Jejich další vývoj je nicméně spojen s neobvykle vysokou mírou nejistoty. S ohledem na přetrvávající uzávěru ekonomiky je totiž otázkou, kdy prodejci zvyklí měnit své ceny pravidelně na začátku roku k tomuto přistoupí, případně v jakém směru nakonec ceny přizpůsobí.
První zvýšení základní repo sazby o 25 bazických bodů čekáme na listopadovém zasedání bankovní rady. Druhá polovina letošního roku by už měla nabídnout hmatatelné výsledky zlepšující se ekonomické situace. Vyřešeny by měly být i nejistoty spojené s vývojem pandemie a spotřebitelských cen a listopadová prognóza ČNB tak pro bankovní radu bude představovat jistější ukotvení jejich očekávání ohledně dalšího vývoje ekonomiky.
Důležitý je rovněž fakt, že centrální bankéři pravděpodobně zvýší úrokové sazby až ve chvíli, kdy si budou jisti, že v tomto mohou pokračovat také v průběhu následujících zasedání. To je i důvod, proč listopadové zvýšení sazeb zřejmě odstartuje proces postupné normalizace měnové politiky, který by měl vést k vyšším sazbám i v příštím roce.
MARTIN GÜRTLER
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *