CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

01. 02. 2021

0 komentářů

V produkci masa nejsme soběstační. Bez dovozu bychom stáli fronty jako za minulého režimu

 

„Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

„Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Na oblibě roste drůbeží maso, které je cenově dostupné. Naopak hovězího masa konzumujeme málo kvůli jeho vysoké ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Produkce vepřového masa dosáhla v loňském roce na úroveň 211 436 tun, což představuje meziroční nárůst o 0,9 procenta. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nižší počet poražených prasat, která však byla v průměru těžší. Vzhledem ke stravovacím návykům v naší zemi není česká produkce vepřového masa dostatečná. Z tohoto důvodu muselo být dovezeno 267 466 tun vepřového masa, které pocházelo hlavně z Německa, Španělska, Polska a Belgie.

Po vepřovém mase bylo druhým nejoblíbenějším drůbeží maso. Jeho produkce v loňském roce vzrostla o 1,6 procenta na 170 725 tun. Česká republika však není soběstačná ani v produkci drůbežího masa a museli jsme ho proto dovést 112 499 tun. Více než polovina dovezeného drůbežího masa pocházela z Polska.

V loňském roce klesla produkce hovězího masa na 72 518 tun, což představuje meziroční pokles o 0,5 procenta. Ani česká produkce hovězího masa nestačí potřebám tuzemského trhu, proto bylo dovezeno hovězí maso o hmotnosti 37 232 tun. Hovězí maso jsme nejčastěji dováželi z Polska, Nizozemska a Německa.

REKLAMA

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *