CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

01. 02. 2021

0 komentářů

ČNB na únorovém zasedání pravděpodobně ponechá ve hře růst sazeb v tomto roce

 

V tomto týdnu nás čeká první letošní zasedání centrální banky. Od uplynulé listopadové prognózy pandemie začala dopadat na ekonomiku ještě tvrději. Soudě podle indexu mobility mapujícího pohyb obyvatel v obchodech a dopravě došlo po prosincovém rozvolnění opět k prudkému ochlazení podmínek v oblasti služeb. Nejvíce zranitelné vedle pohostinství, hoteliérství a kultury, zůstávají podle našich odhadů obchody s oděvy a textilem a obecně menší kamenné prodejny.
Tvrdé podmínky na začátku roku a pomalejší rozjezd očkování ale pravděpodobně zatím nepovedou k výraznějším změnám v odhadu růstu pro tento rok. Centrální bankéři byli již v listopadu ve svých odhadech hodně konzervativní a sázeli na velice opatrné oživení ”pouze” o 1,7 % (náš odhad 2,7 %).
Co se však od listopadu změnilo výrazněji je dynamika kurzu koruny. Centrální banka počítala v listopadu s tím, že se na začátku nového roku bude pohybovat v okolí 27,00 EUR/CZK. Realita je však docela jiná a koruna se na vlně globálního optimismu spojovaného s vakcínou posunula až do blízkosti 26,00 EUR/CZK. Silnější česká měna by měla být hlavním důvodem, proč nová prognóza pravděpodobně bude ukazovat na pomalejší růst úrokových sazeb v tomto roce.
Dalším argumentem, proč se do růstu sazeb nijak “nehnat”, může být pro některé centrální bankéře samozřejmě také vysoká nejistota spojená s prognózou a možná i nižší prosincová inflace. Ta byla o sedm desetin procentního bodu nižší, než předpokládala prognóza. Ovšem z velké části kvůli nižším cenám potravin. Jádrová inflace zůstává poblíž historických maxim a zprávy o zpožďujících se subdodávkách a raketovém růstu cen mezinárodní přepravy zatím vyznívají spíše pro-inflačně…
Sečteno podtrženo, centrální banka pravděpodobně bude dál jasně komunikovat, že další krok bude směrem k vyšším sazbám…, je jen otázka, zda se toho dočkáme v tomto roce.
Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading



 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *