CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

25. 01. 2021

0 komentářů

Pět daňových novinek, které vám letos ušetří peníze

 

Úderem nového roku došlo k mnoha změnám, které se vztahují ještě k loňskému roku. Změny se zásadně týkají například mimořádných odpisů nebo daňových ztrát. Přinášíme vám rady experta z poradenské společnosti Moore, které vám mohou pomoci při optimalizaci daňových povinností.

Loading



 

Přesně na Silvestra roku 2020 vyšel ve sbírce zákonů dlouho diskutovaný zákon č. 609/2020 označovaný jako daňový balíček, který nabyl účinnosti ke dni 1. ledna 2021. Michal Šesták, daňový expert ze společnosti Moore Accounting CZ, vás provede zásadními ustanoveními s retroaktivním dopadem do roku 2020. Ty tak mohou přispět k optimalizaci daňových povinností z uplynulého zdaňovacího období.

Pět věcí, na které byste měli myslet

Po delší době se do zákona vrací režim tzv. mimořádných odpisů, kdy dochází k přechodnému zkrácení doby odepisování u nových investic.

  1. Majetek zařazený v první odpisové skupině si bude poplatník moci rovnoměrně odepisovat 12 měsíců, namísto standardních tří let, a to do výše 100 % vstupní ceny.

 

REKLAMA

  1. Majetek zařazený ve druhé odpisové skupině bude moci poplatník odepisovat bez přerušení 24 měsíců, namísto standardních pěti let. U tohoto majetku bude poplatník prvních 12 měsíců moci uplatnit odpisy až do výše 60 % vstupní ceny, druhých 12 měsíců potom odpisy do výše 40 % vstupní ceny.

 

  1. Dočasné zavedení mimořádných odpisů se projeví i u finančního leasing. V daném období tak bude možné uzavřít leasingovou smlouvu s dobou trvání jeden nebo dva roky.

 

  1. Zvyšuje se i limit vstupní ceny pro povinné odepisování hmotného majetku, a to ze 40 na 80 tisíc korun. Zcela se také ruší kategorie nehmotného majetku, u které se stanou daňovými účetními odpisy.

Mezi další opatření, které významným způsobem umožní firmám zmenšit dopady propadu ekonomiky, je třeba zmínit také Zákon 299/2020 Sb. Ten novelizuje zákon o daních tak, že daňovou ztrátu lze uplatnit i dva roky zpětně.

  1. Pokud tedy poplatník daně vytvoří v roce 2020 daňovou ztrátu a v letech 2018 a 2019 vytvořil zisk a zaplatil daň z příjmů, může podat do těchto období dodatečné daňové přiznání, uplatnit ztrátu vytvořenou v roce 2020 a požádat o vrácení daňového přeplatku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *