CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

18. 01. 2021

0 komentářů

Druhý týden roku akciové trhy nenavázaly na výkon prvního týdne

 

Druhý týden trhy mírně oslabily. Praha opět vyšla z tohoto klání vítězně a připsala si jen mírné ztráty. Raketovým růstem překvapily Kofola a Česká zbrojovka. V zámoří začala výsledková sezóna.

Loading



 


Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 minulý týden mírně sestoupil ze svých  maxim a odepsal 1,5 %. Vybírání zisků bylo patrné zejména na konci týdne (Čt a Pá). Makrodata tentokráte nepomohla, velký nárůst počtu nezaměstnaných v USA, jednání o fiskálním balíčku ničím nepřekvapilo a vyvstávají otázky o hladkosti jeho schválení a také začala výsledková sezóna. Výsledky za poslední kvartál minulého roku oznámily velké banky. Čistý zisk sice pokořil odhady, nicméně pravděpodobně struktura výsledků a výhled zklamal. Výsledkem byl negativní vliv na bankovní sektor a vlastně i celý trh.
Výsledková sezóna bude tento týden pokračovat. Na programu jsou další velké banky (např. Goldman Sachs, BofA, Bank of NY Melon, Morgan Stanley), firmy ze spotřebitelé ho sektoru (P&G), ropného segmentu (Halliburton, Baker Hugs, Schlumberger), technologie (Intel) a další významné společnosti (Netflix).
Výkon evropských akcií byl i v druhém týdnu lepší než amerických.  Za celý týden index Stoxx Europe 600 ztratil necelé procento (-0,8 %).
Pražská burza
Pražská burza v týdenním hodnocení lehce oslabila. Za celý týden index PX odepsal 0,2 %.
Co se týká jednotlivých titulů, tak nikdo výrazně neztrácel. Ale dvě společnosti Česká zbrojovka a Kofola doslova vyskočily. Zbrojovka oznámila, že prodloužila exklusivitu o možné akvizici americké legendy Coltu. Investoři si to vyložili tak, že jsou jednání ve finální fázi a to dodalo potřebný impuls, který chyběl. Česká zbrojovka vyskočila o 14,7 %, což byl nejlepší výkon týdne.
Zahanbit se ovšem nadala Kofola s růstem o 13,3 %. Bohužel nebyly zveřejněny žádné kurzotvorné informace. Tady připomínáme, že v úterý jsme vydali na Kofolu nový report a doporučením KOUPIT a cílovou cenou 367 CZK. Cena akcií Kofoly vystřelila z 243 CZK až na 278 CZK.
Banky minulý týden lehce korigovaly a zaostaly o cca procento. Stejně tak Avast. Zbytek trhu navzdory sentimentu mírně rostl.
Týden 11.1.2021 – 15.1.2021

  Po Út St Čt Týdenní změna
PX Index (ČR) -0.4% 0.4% 0.0% -0.1% -0.2% -0.2%
S&P 500 (USA) -0.7% 0.0% 0.2% -0.4% -0.7% -1.5%
Stoxx Europe 600 -0.7% 0.1% 0.1% 0.7% -1.0% -0.8%
Zdroj dat: Boloomberg

 
BOHUMIL TRAMPOTA
Equity Analyst
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *