CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

14. 12. 2020

0 komentářů

Trhy čekají na to, jak vláda zareaguje na sílící pandemii

 

Vláda dnes projedná přechod do čtvrtého stupně proti pandemických opatření PES. Nutno dodat, že se značným zpožděním. Skóre varovného systému se pohybuje ve čtvrtém stupni již týden a dále narůstá, a to zejména díky vyššímu reprodukčnímu číslu i nárůstu denních přírůstků nakažených.

Loading



 


Přesto řada ministrů bude podle ČTK na dnešním zasedání navrhovat, aby některá nařízení spadající do čtvrtého stupně vůbec nebyla zavedena a účinnost většiny z nich byla odložena až na konec tohoto týdne. Čím později přitom budou v tuto chvíli přísnější nařízení zavedena, tím hůře se bude krotit pandemická exponenciála na konci prosince a v průběhu ledna…, se všemi negativními důsledky na zdravotnictví, školství a ostatně celou ekonomiku.
Z pohledu vývoje pandemie v zahraničí budou na jedné straně trhy čerpat sílu z pokračujícího schvalování vakcín – ve čtvrtek by úřady v USA měly schválit použití vakcíny (pro nejnaléhavější případy) od společnosti Moderna a schválení vakcíny v EU je také na spadnutí. Na druhou stranu pandemie stále na řadě míst není zjevně před vánočními svátky pod kontrolou – i v sousedním Německu počty nově nakažených nejsou pod kontrolou a vláda plánuje přitvrdit nařízení.
Jinak v tomto týdnu pozornost přitáhnou také pokračující jednání o obchodní dohodě mezi EU a Velkou Británií. Nedělní lhůta pro dosažení dohody sice byla překročena, obě strany se však dohodly, že budou v jednáních pokračovat a zdá se, že v určitých bodech se pozice sbližují (zejména v nastavení mechanismu pro vynucování pravidel). To může být pro všechny středoevropské měny včetně koruny lehce pozitivní zpráva…, stejně tak jako kompromisní dohoda mezi EU a Maďarskem a Polskem na rozpočtu. Polský zlotý s maďarským forintem si tak načas mohou vydechnout a v jejich závěsu trochu i česká koruna.
Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *