CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

27. 08. 2014

0 komentářů

S&P500 pokořil hranici 2000 bodů, aneb zpátky do technologiemi nafouknuté minulosti?

 


 

K pokoření výše uvedené magické hranice měly americké akcie vytvořeny včera v podstatě optimální podmínky. Za prvé, hlavní centrální banky stále tisknou nové peníze o sto šest, za které nakupují finanční aktiva, přičemž teď to vypadá, že se k nim přidá i konzervativní ECB. Za druhé, čerstvá americká makroekonomická data (nové objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby a hlavně spotřebitelská důvěra) jsou stále excelentní. A konečně za třetí, geopolitická rizika (Izrael, východní Ukrajina či severní Irák) zlobí také o něco menší intenzitou. Sečteno a podtrženo – v podstatě ideální podhoubí pro akciové zisky.

Realisticky uvažující investor však musí brát v potaz fundamenty – jinak řečeno nemůže jej zajímat, zdali z hlediska relativního ocenění mají akcie férovou hodnotu. V relativním porovnání s nic nenesoucími dluhopisy se akcie jeví opravdu atraktivní a zřejmě ještě dlouho se budou zdát. Nicméně z pohledu asi nejsledovanějšího poměru zisku vůči ceně (P/E) již nejsou akcie vůbec levné, když v případě S&P500 se dotyčný poměr blíží hodnotě 18. To vše se přitom odehrává v podmínkách extrémně nízké volatility, která pochopitelně činí akciové zisky z hlediska portfolia ještě atraktivnější (akademicky řečeno tzv. share ratio je vysoké).

Zajímavé na tom vše je, co vlastně v poslední době generuje nová a nová maxima, neboli jaké sektory vlastně index S&P500 dotlačily k hodnotě 2000 bodů? Všechny indicie vedou tentokrát (či spíše opět) k technologickým titulům. V první pětce nejhodnotnějších firem S&P500 jsou tři technologičtí giganti – Apple, Google a Microsoft. Za zmínku pak také stojí, že poměr P/E v případě technologického akciového indexu Nasdaq, jež opět na pěkně vysoké (čti drahé) hodnotě 44. Neboli, tak trochu to vypadá, jako bychom se vraceli zpátky do minulosti – do druhé poloviny devadesátých let, kdy díky (informačním) technologiím slavily akcie netušené úspěchy.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *