CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

06. 11. 2020

0 komentářů

Průmyslu se v září jednoznačně dařilo

 

Výroba v našem největším odvětví se jen v září zvýšila oproti srpnu o 4,1 % a průmyslu se tak dařilo umazávat ztráty produkce navršené v době první vlny pandemie. Dařilo se především automobilovému průmyslu, který si připsal lepší výsledky nejenom ve srovnání s dovolenkovými měsíci, ale i s loňským zářím.

Loading



 


Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku byla výroba už jen o 1,5 % níže, pokud se díváme na data očištěná o vliv počtu pracovních dnů. Průmysl tak byl ve třetím čtvrtletím jedním z hlavních motorů české ekonomiky, a jak naznačují i nové zakázky, dařilo se mu i na počátku druhé vlny pandemie. Z nových objednávek se přitom mohou těšit především výrobci automobilů a kovových výrobků. Menší poptávku naproti tomu zaznamenávají ve strojírenství, chemickém průmyslu a výrobci elektrických zařízení.
Při pohledu na vývoj především v automobilovém průmyslu stále nelze zcela odhlížet od pokračujícího poklesu prodeje automobilů v Evropě, kam míří naprostá většina v tuzemsku vyrobených aut. Zlepšení, ke kterému došlo na trhu v září, vypadá zatím spíše symbolicky, a navíc jeho opakování v dalších měsících ohrožuje nástup druhé vlny pandemie.
Přesto alespoň z pohledu zakázek, a dokonce i měkkých dat z průzkumů má průmysl tentokrát velkou šanci současnou vlnu nákazy v Evropě ustát s lepšími výsledky, než tomu bylo na jaře. I to je důvodem, proč by pokles celé ekonomiky v závěru letošního roku nemusel být tak výrazný (navzdory všem omezením) jako na jaře.Pandemie však stále představuje velmi vysoké riziko, zvlášť když se situace začíná zhoršovat i v dalších evropských zemích.
Firmy se této nové realitě již přizpůsobují a dál snižují počty svých zaměstnanců. Poslední čísla tak ukazují, že jen v tomto odvětví se zaměstnanost v září meziročně snížila o více než 4 %.
Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *