CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

11. 07. 2014

0 komentářů

BIG EXPERT: PX opět hluboko pod 1000 bodů

 


 

Jazyk zlý a nestoudný by ještě dodal: „A to ještě na trhy nepřišla plošná korekce! Co budeme dělat, až nám začne korigovat Komerční banka, VIG a eventuálně i ČEZ.“ Tuzemský benchmark se může lehce přiblížit hladině 900 bodů.

Překvapením asi není pokles akcií NWR na úroveň 4 Kč, když indicie naznačující scénář z minulého týdne zde byly již delší dobu. I přes pondělní prohlášení ministra Mládka o možném zájmu státu o společnost OKD, pokládáme nákup akcií NWR za „těžkou ruletu“ neslučující se s žádným rozprostřením rizika či „money managementem“.

O to větší „senzací“ se stal těžký karambol na akciích Erste Bank. Trošku naprázdno tak vychází loňská prohlášení představitelů banky o stabilizující se situaci na „svých trzích“. A těžko věřit tomu, že management se ztrátou 1,6 mld. Euro nekalkuloval již nějaký ten pátek. Jak je vidno, ke stabilizaci bude, zejména v případě Maďarska, cesta ještě hodně dlouhá a finančně dosti bolavá. Tamější vláda se prostě rozhodla, že rizikové investiční rozhodnutí obyvatel Maďarska vzít si hypotéku v cizí měně zkrátka zaplatí zahraniční banky. I v tomto kroku lze nalézt možnou snahu donutit některé zahraniční bankovní domy opustit maďarský trh. V tomto místě si dovolím připomenout, že při posledním nevyplacení dividendy byl největší akcionář nucen část akcií Erste Bank rozprodat. Podobný scénář tak může přijít i letos a hranice 493 CZK (resp. 18 Eur), kde se nachází určité technické podpory, nemusí být zdaleka konečná.

Pokud tedy označíme akcie Orco, TO2, CETV a NWR za obtížně obchodovatelné, s klidným srdcem můžeme kupovat pouze dividendové jistoty v podobě akcií Pegas Nonwovens, Philip Morris a Fortuna. Zkrátka koupit, sebrat dividendu a čekat, případně rozumně přikupovat. Jedna z mála vhodných strategií realizovatelných a smysluplných na pražské burze. 
Zdroj : Tisková zpráva BIG EXPERT

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *