CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

05. 08. 2020

0 komentářů

Proč investovat do realitních dluhopisů?

 

V dnešní turbulentní době se mohou v oblasti investování objevovat obavy z dalšího vývoje. Konzervativní státní dluhopisy dnes nenesou v podstatě žádný výnos. Na oblibě tak získávají realitní dluhopisy, které vyhovují i konzervativněji založeným investorům, a především v dlouhodobém horizontu přináší průměrný stabilní výnos mezi pěti až dvanácti procenty ročně.

Loading



 

Emise dluhopisů je ve vyspělých zemích zcela standardní formou získávání finančních prostředků pro projekty korporátního i státního sektoru. Mezaninové financování se těší stále větší oblibě ve světě i v Česku. A touto cestou se vydávají i velcí realitní hráči. Oproti bankovnímu úvěru totiž přináší mnoho výhod. Primárně jde o jednodušší formu financování, která má obvykle fixní sazby ročních úroků po pevně stanovenou dobu. „To, že jsou a budou investice do developerských projektů finančně výhodnější, udává i kombinace vysokých výnosů z úroků a nižší daň z příjmu pro investory,” říká Filip Navrátil ze společnosti Europa Investment Property.

Bezpečnost na prvním místě

Pro bezpečné investování je hlavním faktorem důvěryhodnost podmínek a historie firmy, která dluhopisy nabízí. V případě investic také platí, že je nutné znát vlastníka realitního fondu, složení managementu, poplatky a výnos když je příliš vysoký, měl by se investor zajímat proč. „Mezi mezníky rizikovosti zároveň patří, zda jsou dluhopisy veřejně obchodovatelné a jaký mají rating,” doplňuje Filip Navrátil. Důležité je také vložit peníze do prověřených projektů firem, které mají na trhu už určitou prestiž a kredit. Investoři by měli také pravidelně dostávat informace o vývoji finanční situace. „Právě transparentní jednání a jasná struktura společnosti by měly být mezi hlavními kritérii při rozhodování investora,” dodává Navrátil.

Širší investorská základna

REKLAMA

Realitní dluhopisy umožňují developerům získat přístup k širší investorské základně a využít další zdroje – jiné než ty dostupné na bankovním trhu – které by mohly doplnit, případně nahradit bankovní financování. „Poměr bankovních úvěrů k financovaným nemovitostem, tzv. loan value, držíme 70/30 nebo 60/40. Pro banku je stěžejní nájemník nemovitosti, jeho stabilita a udržitelnost na trhu, přičemž tyto faktory hrají roli v případě výše půjčky, kterou banka poskytne,” doplňuje Navrátil. Využití soukromého kapitálu pro rozvojové projekty tak poskytuje firmám přístup k větším finančním prostředkům, což znamená, že mohou realizovat ambicióznější projekty a zajistit tak větší výnos i pro investory.

Nízké riziko i v době bytové krize

Obecně realitní dluhopisy disponují daleko menším rizikem. Stavební materiál, jako je cihla či tvárnice, má pořád určitou hodnotu, která se sice může o něco lišit, ale nijak zásadně. Investice do nemovitostí nepřinášejí rychlé zbohatnutí, ale mohou zajistit stabilní příjem v řádu jednotek procent ročně, protože jsou méně citlivé na kolísání hodnoty a výnosové míry, než je tomu v případě akcií. Nemovitosti obvykle překonají také významný růst cenové hladiny. „Zpomalení ekonomiky v oblasti realit může mít pro investory pozitivní efekt, kdy developerské firmy mohou stavět za ceny v krizi, čili levněji, a předávat k užívání nájemníkům či majitelům budou po krizi,“ doplňuje Navrátil. Realitní dluhopisy tak umožňují investorům jednoduše investovat kapitál a zajistit si dlouhodobé často indexované stabilní výnosy s malým rizikem. Luxusní nemovitosti pak zpravidla drží svou hodnotu i během krize. 

Diverzifikace portfolia

REKLAMA

Investice do nemovitostí mohou investorovi umožnit diverzifikaci portfolia. Diverzifikace napříč odvětvím či třídami aktiv může investora ochránit před ztrátou, pokud určitý produkt ztratí hodnotu. V případě nemovitostí je dobré rozložit investice do různých oblastí, jako jsou ubytovací zařízení, hotely, kanceláře apod. „Diverzifikovat je vhodné nejen typově, ale také časově a geograficky. Přínosy takového nastavení investic a podnikání se vždy nejvíce ukážou právě v těžkých obdobích, kdy je diverzifikace portfolia jedním z účinných způsobů řízení volatility,” uzavírá Filip Navrátil.

Tisková zpráva Europa Investment Property

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *