CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Karel Pučelík

17. 07. 2020

0 komentářů

Británie: ekonomický propad a tvrdý brexit

 

Důsledky pandemie koronaviru tvrdě zasáhly evropskou i světovou ekonomiku. Velkou Británii navíc krize zastihla v klíčovém roce, kdy se musí s Evropskou unií dohodnout na pravidle rozchodu. Turbulentní dění kolem brexitu se tak může ještě zkomplikovat. Podle analytiků a komentátorů opět vzrostlo riziko hrozby odchodu bez dohody.

Loading



 

Pandemie koronaviru nezastihla Velkou Británii zrovna připravenou. Ostrovní země patří spíše k těm, jejichž reakce nebyla patrně příliš efektivní. Svou strategii navíc v průběhu krizových měsíců změnila, takže se s následky pandemie potýká dosud a v tempu uvolňování nestíhá evropský průměr. Na to samozřejmě ekonomika reagovala prudkým poklesem.

Kromě zdravotních a ekonomických problémů můžou pro Velkou Británii navíc nastat i další potíže. Do konce tohoto roku totiž měla spolu s vyjednavači Evropské unie připravit schéma fungování po brexitu. Jak se psalo již dříve – jeden rok by na přípravu smlouvu nebyl zrovna ideálním časovým rozmezím ani v době relativního klidu, natož když měla vláda plné ruce práce s bojem proti koronaviru.

A na tomto místě je nutné dodat, že nálada při vyjednáváních nebyla příliš pozitivní ani z kraje letošního roku. Podle serveru DW.com se jednání zasekla hned na několika klíčových otázkách – třeba právech v oblasti rybaření, zaměstnanecké politiky, ochrany životního prostředí. Velkou neznámou je zatím i fungování vztahů mezi Spojeným královstvím a Irskem.

Politické body

Pandemie a její důsledky zcela jistě promluví i do vnitropolitického vývoje řady evropských zemí, Británii nevyjímaje. Nelze zrovna říci, že premiér Boris Johnson získal svým vystupováním v době krize politické body. Navíc již proti němu nestojí slabá Laboursitická strana s podivným programem a radikálním vůdcem Jeremym Corbynem. Nový lídr strany s růží ve znaku Keir Starmer se s novou rolí naopak popasoval velmi slušně. Ukázal, že umí dobře volit témata a vystupovat seriózně a klidně. V soubojích ve Westminsteru s Johnsonem rovněž vyniká přesnou argumentací. Rozhodně ale nemá vyhráno, rekonstrukce strany bude jistě trvat mnohem déle, a tak konzervativci – i přes mnohé nedávné chyby – stále vedou v průzkumech volebních preferencí.

REKLAMA

Už v průběhu posledních týdnů v britských diskusích i v médiích vyvstala otázka, zda Boris Johnson (který si na tvrdém postupu proti Unii buduje svou značku) a také příznivci tvrdého brexitu nebudou chtít využít chaosu a nepřehledné situace k vystoupení z Evropské unie bez jakékoliv uzavřené dohody, pro Spojené království by tak platila pravidla podobná každé „třetí zemi“.

Pandemie „zakryje ztráty“

V ekonomickém propadu způsobeném pandemií by se ztráta HDP po brexitu mohla „schovat“.  „Jejich argument má logiku v tom, že očekáváme, že se HDP v letošním roce sníží o více než 8 procent a příští rok se zvýší asi o 8 procent. Vliv brexitu bez dohody odhadujeme na asi 1,75 procenta z HDP za dva roky do konce roku 2022,“ řekl DW.com oxfordský ekonom Andrew Goodwin s tím, že takovou taktiku vláda nevyužije, neboť je politicky i morálně problematická.

Britští a evropští vyjednavači mají několik (málo) možností. Buď se do Nového roku dohodnou na smlouvě, nebo přijdou na řadu alternativy. Tou patrně více pravděpodobnou je odklad – a v tomto případě záleží i na tom, jak se k otázce postaví westminsterská opozice (dnešní vedení labouristů je ovšem v otázce brexitu určitě rozhodnější než to „corbynovské). Pak již zbývá pouze zmíněný brexit bez dohody.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *