CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

08. 04. 2014

0 komentářů

Technologický výprodej na americkém akciovém trhu

 


 

Výprodeji se nevyhnuly ani další hlavní americké akciové indexy Dow Jones a nejširší S&P 500. Dow Jones za poslední dva dny ztratil 2,01 procenta a letos je rovněž v červených číslech, stejně jako S&P 500, který za poslední dva dny poklesl o2,40 procenta.

Technologický Nasdaq, jež momentálně podléhá největšímu prodejnímu tlaku, je od svých březnových (5. 3. 2014) maxim 6,4 procenta v mínusu. Jeho komponenty jako firma Netfix ztrácí od březnových vrcholů 25 procent, Facebook 20 procent, a Amazon 15 procent.

Výprodej na amerických akciových trzích odstartovala páteční data z amerického trhu práce. Spojené státy v březnu vytvořily 192 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Ačkoliv jde o poměrně slušný výsledek, očekávání byla v tomto směru mnohem vyšší, a to zejména po dlouhé a tuhé zimě, kdy právě trh práce pokulhával. Investoři se domnívali, že s jarem a oteplením vznikne mnohem více hlavně sezonních pracovních míst jako například v sektoru stavebnictví. Dalším důvodem výprodeje je podle všeho blížící se výsledková sezóna, kterou v úterý večer odstartuje společnost Alcoa, od níž nejsou velká očekávání. Avšak hlavní série výsledků velkých firem začne až v pátek, kdy zveřejní svá čísla významné banky jako WellsFargo a JP Morgan.

Ze sektorů postihnul výprodej nejvíce biotechnologie, technologie a internetové společnosti, které měly v roce 2013 nejlepší výkony. Podle všeho právě vysoký loňský nárůst cen akcií těchto společností znepokojuje některé investory, jež se bojí vyčerpání jejich růstového potenciálu. nejistá je i jejich rezistence vůči slabším výkonům amerického hospodářství. Kapitál nyní směřuje z mladých rychle rostoucích firem do větších, stabilnějších, dividendových titulů, které nabízejí jistotu, mají silnou historii, ziskovosti a již v minulosti dokázaly, že umějí být profitabilní i v těžších časech (Microsoft, Cisco).

graf-akcieGraf: Srovnání vývoje indexů S&P 500 a Nasdaq od začátku roku 2013

REKLAMA

Zdroj: BOSSA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *