CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

07. 05. 2020

0 komentářů

Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu

 

„Český průmysl je závislý na evropském trhu. Vzhledem ke špatné kondici ekonomiky Evropské unie lze očekávat, že se z pandemie koronaviru bude vzpamatovávat dlouho. Některé průmyslové firmy úplně skončí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

„České stavebnictví přestává zahajovat výstavbu nových bytů. To do budoucna bude prohlubovat problémy na realitním trhu, kde je nedostatečná nabídka bytů. Pandemie koronaviru ve svém důsledku může vést ke snížení dostupnosti bydlené v naší zemi,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o 25,8 procenta. Na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc na trhu není poptávka po nákupu motorových vozidel, takže i kdyby se podařilo obnovit produkci, stále by přetrvával problém s odbytem.

Průmyslová produkce naopak vzrostla o 6,9 procenta v odvětví výroba potravinářských výrobků. To ukazuje na zvýšenou poptávku lidí, kteří se v průběhu pandemie koronaviru předzásobili trvanlivými potravinami. Tento údaj potvrzují i zvýšené tržby obchodníků s potravinami.

Negativní zprávou je, že meziročně prudce klesly tržby z průmyslové činnosti o 9,5 procenta, což narušuje finanční stabilitu firem. Rovněž negativní je pokles hodnoty nových zakázek o 15,7 procenta. Český průmysl kvůli výpadkům v zakázkách nebude moci naplno využívat své kapacity.

REKLAMA

Stavební produkci se dařilo o trochu lépe než průmyslové. V březnu meziročně klesla jen o 2,3 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v březnu vydaly pouze 6 222 stavebních povolení. Ukazuje se, že lidé ztrácí zájem v průběhu pandemie koronaviru zahajovat nové projekty.

Počet zahájených bytů v březnu meziročně skokově klesl o 30,2 procenta. To do budoucna bude vytvářet problémy na realitním trhu, kde se bude prohlubovat nedostatek na nabídkové straně. Počet dokončených bytů však klesl pouze o 6,8 procenta, takže je evidentní, že existuje snaha dokončovat rozdělané projekty.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *