CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

14. 02. 2014

0 komentářů

Ekonomika jako utržená ze řetězu, zkrátí ho následné revize?

 


 

Zatímco ve třetím čtvrtletí byl první odhad zklamáním, poslední tři měsíce loňského roku nám naopak v pozitivním slova smyslu vyrazily dech. Nicméně víme, že třetí čtvrtletí bylo nakonec revidováno o 0,6 procentního bodu, proto je třeba i dnešní čísla brát s jistou rezervou.

Zpracovatelský průmysl v jednom pohledu a tvorba fixního kapitálu v pohledu druhém vytáhly meziroční ekonomický růst až na zmiňovaných 0,8 %. Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast obecně hůře odhadnutelnou, je prostor pro budoucí revizi o to vyšší. Spotřeba domácností i vlády zůstala podle statistického úřadu zhruba na úrovni předchozího roku. Záleží na konkrétních číslech, ale stagnace je v oblasti výdajů domácností spíše zklamáním. Údaje z maloobchodu (sezóně neočištěné) totiž indikují lepší vývoj. V meziročním srovnání maloobchodníci prodali ve čtvrtém čtvrtletí o 5,4 % více zboží než o rok dříve, ve třetím čtvrtletí to bylo o 3,4 % a spotřeba domácností optikou HDP tehdy vzrostla meziročně o 0,5 %.

Zahraniční obchod přispěl údajně k růstu ekonomiky pouze nepatrně při takřka stejném nárůstu vývozu i dovozu. Podle sezónně očištěných údajů přeshraniční statistiky (odlišná metodika) byl meziroční přebytek obchodu se zahraničním poměrně výrazný, podobný obrázek ukazuje zahraniční obchod i podle národního pojetí. Otázka je, jak s kartami zamíchaly ceny (statistiky zahraničního obchodu jsou vykazovány v běžných cenách).

Z ekonomiky přicházejí v posledních měsících relativně dobré zprávy, které podporují očekávání růstu hrubého domácího produktu v letošním roce. Daří se i ostatním evropským ekonomikám. Německo podle prvního odhadu přidalo v posledních třech měsících loňského roku mezičtvrtletně 0,4 % (lehce více než očekával trh), a to díky zahraničnímu obchodu a fixním investicím. Naopak domácí spotřeba zásadní podporou růstu nebyla.

Přes tyto pozitivní indicie se nám první odhad HDP zdá až příliš optimistický, proto čekáme v dalších týdnech jeho sestupnou revizi. I před finálními čísly ale zůstane kladné znaménko. Pokud výsledná revize bude pouze mírná, dá se očekávat, že v letošním roce poroste česká ekonomika rychleji, než jsme doposud očekávali (+1,3 %).

REKLAMA

Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *