CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 01. 2020

0 komentářů

Ministerstvo financí dokončuje podrobný návod pro dluhopisové investory, jak nenaletět finančním šmejdům

 

Ministerstvo financí zveřejnilo aktualizovaný a netrpělivě očekávaný dokument Scorecard korporátních dluhopisů, který loni v dubnu publikovalo k odborné konzultaci. Dokument následně připomínkovala řada významných institucí, jejichž podněty ministerstvo zohlednilo. K aktualizované verzi přibil také podrobný návod, jak se zorientovat ve finančních výkazech a kalkulačka skóre.

Loading



 

„Účelem Scorecardu je poskytnout retailovým investorům, kteří nejsou příliš zkušení v investování do korporátních dluhopisů, jednoduchý a rychlý nástroj pro počáteční posouzení emitenta a emitovaných dluhopisů,“ uvádí ministerstvo, podle kterého se do předběžné konzultace zapojilo více jak 20 renomovaných subjektů, včetně Asociace pro kapitálový trh České republiky, ČNB, Vysoké školy finanční a správní a poradensko-spotřebitelského portálu Rizikovedluhopisy.cz.

Ministerstvo, v rámci dokumentu, zároveň zveřejnilo Desatero varovných signálů investování do korporátních dluhopisů, kam patří například silně negativní zprávy v médiích, nedostupné webové stránky emitenta, nedostupnost finančních výkazů, rostoucí zadluženost nebo výrok auditora s výhradou. Hned v úvodu je navíc k dispozici Základní postupový diagram, podle kterého má potenciální investor možnost jednoduše posoudit, zda má vůbec smysl se investicí dále zabývat a přistupovat k samotnému výpočtu skóre. Pokud tedy např. emitent pravidelně nezveřejňuje finanční výkazy, měl by být automaticky vyřazen. Následně se zvlášť posuzují korporátní dluhopisy s ratingem a bez ratingu.

„Do budoucna se neočekává, že by se Scorecard stal dokumentem legislativní povahy, nicméně některé jeho prvky by v budoucnu mohly být přítomny v opatřeních legislativní povahy,“ uzavírá ministerstvo v rámci svého vyhodnocení k veřejné konzultaci.

V závěru dokumentu nalezne potenciální investor řadu užitečných odkazů a informací, jak se k datům rozhodným pro výpočet skóre, dostat. „Ministerstvo odvedlo kus práce. K dokumentu máme jen jednu drobnou připomínku týkající se povinnosti uveřejňovat výkazy. Pro úplnost bychom specifikovali termíny, do kdy musí subjekty výkazy na rejstříkový soud zaslat. Může se jednat o záležitost až několika měsíců, tak abychom se vyvarovali zbytečným nedorozuměním,“ vyjádřila se jedna z respondentek, Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz.

REKLAMA

Odborná veřejnost má nyní do konce března prostor dokument znovu připomínkovat, což by mělo vést k vytvoření finální verze určené široké veřejnosti.

Eliška Skřivanová
Rizikovedluhopisy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *