CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

04. 12. 2019

0 komentářů

Subjekty:

Jaké pojištění kryje škody v souvislosti s elektrokoloběžkami

 

Sdílené elektrokoloběžky jsou novým masovým fenoménem větších měst. Současně je jejich provoz spojen s riziky, která nejsou zatím pojištěna na straně provozovatele. Proto je důležité vědět, jaká individuální pojištění lze v souvislosti s těmito moderními přibližovadly využít.

Loading



 

Uživatelé elektrokoloběžek mají dodržovat pravidla, která jim provozní řád ukládá. Nicméně v praxi dochází často k jejich porušování. Lidé je odkládají na nevhodných místech, kde překážejí, nenosí předepsanou přilbu, z kopců se pohybují vyšší než povolenou rychlostí, jezdí i po chodnících, ačkoli se to nesmí. Koloběžky si půjčuje i mládež, i když věkový limit je od 18 let. Často jsou vidět na jedné jedoucí koloběžce i dvě osoby, což je nepřípustné přetížení. Ale i při dodržení všech předpisů jsou koloběžky kvůli svému množství nebezpečné.

Pojištění odpovědnosti

Přinesly dodatečná rizika do silničního provozu i mezi chodce. Je třeba vědět, že pokud dojde ke škodě uplatňované z pojištění, pojišťovna bude vždy zkoumat, zda viník dodržel všechna preventivní opatření, aby neblahé události předešel, případně zda se nedopustil zvláště hrubé nedbalosti, například řídil-li elektrokoloběžku pod vlivem alkoholu po chodníku. Pokud dojde pojišťovna k závěru, že je příčinná souvislost mezi jednoznačně nevhodným chováním jezdce a vznikem či výší škody nebo újmy na zdraví, je oprávněna své pojistné plnění krátit, případně regresovat nárok vůči viníkovi.

Dojde-li k zavinění škody neúmyslně nebo z prosté nedbalosti, může dotyčný jezdec odškodnit poškozené ze svého pojištění občanské odpovědnosti. To se sjednává buď samostatně, nebo jako součást pojištění domácnosti (kde se vztahuje na všechny její členy). Z provozu koloběžek vznikají kolize s motorovými vozidly (například zabrzdí-li auto a nepozorný jezdec do něj nabourá, nebo zkříží-li vozidlu nečekaně cestu), ale také úrazy a zranění chodců. Vzhledem k rychlosti, jakou se koloběžky pohybují, lze podle německého svazu pojistitelů přirovnat střet s nárazem 5 pytlů cementu, tedy asi 150 kg.

REKLAMA

Pojišťovna vždy rovněž zkoumá, zda použitý stroj byl technicky v pořádku. Pokud nikoli, lze náhradu vymáhat i po provozovateli těchto individuálních dopravních prostředků, jenž zanedbal náležitou údržbu.

Úrazové pojištění

Na koloběžce se může zranit i jezdec. Dále může dojít i ke zranění chodců. Při kolizi s chodcem často zůstane původce srážky neznámý, protože místo opustí. Pokud se ho podaří ztotožnit, lze po něm žádat odškodnění (včetně nákladů na léčení). Pokud ho ale postižený chodec nezadrží a jeho identita zůstane neodhalena, může uplatit nárok na pojistné plnění ze svého úrazového pojištění (v zahraničí z cestovního pojištění, ale měl by přivolat na místo policii). To samé platí i pro samotné jezdce. Takto lze čerpat náhradu za případné trvalé následky i za dobu léčení úrazu (denní odškodné), z cestovního pojištění i za ošetření, transport, případnou repatriaci apod.

 

REKLAMA

Pojištění koloběžek

Pořídí-li si někdo elektrokoloběžku privátně, může si ji pojistit proti odcizení. Vždy záleží na tom, kde ji má „zaparkovanou“. Přístup pojišťoven je zde zpravidla stejný, jaký uplatňují pro bicykly a elektrokola. V UNIQA pojišťovně rozlišujeme tyto případy:

  • Pokud ji majitel ukládá přímo u sebe v bytě, plní pojišťovna v případě vloupání a odcizení do plné hodnoty koloběžky.
  • Je-li přechovávána například v samostatném sklepě nebo přiléhající garáži pod individuálním uzamčením (příslušenství bytu), vyplatí pojišťovna odškodnění za ni až do výše 20 % z celkové sjednané pojistné částky na domácnost.
  • Nachází-li se odložená elektrokoloběžka ve společných prostorách domu (například prádelna, kočárkárna), přístupných více obyvatelům, může majitel ukradeného stroje čerpat maximálně 10.000 korun.
  • Dojde-li k odcizení během užívání, tedy mimo pojištěný domov, je maximální limit plnění 5.000 korun.
  • Pokud majiteli na elektrokoloběžce záleží, může si ji individuálně připojistit až do limitu pojistného plnění 50.000 korun, které pak platí jak v místě pojištění, tak i mimo něj. Zde musí být ve smlouvě uvedena jednoznačná identifikace individuálně připojišťovaného stroje konkrétními údaji: typ, výrobce, výrobní číslo atp.

V případě odcizení je potřeba předložit pojišťovně policejní záznam o události.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *