CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

21. 11. 2019

0 komentářů

Obchodní napětí roste – trhy se bojí krachu americko-čínských jednání…

 

… a nových cel na hračky a elektroniku

Loading



 

Na akciových trzích se pomalu ale jistě kazí dobré počasí. Narůstají obavy z krachu obchodních jednání mezi USA a Čínou – a byly to právě sázky na úspěšné dotažení fáze jedna obchodní dohody, které pomáhaly v posledních týdnech rizikovým aktivům dál vzhůru. Včera ovšem agentura Reuters přinesla zprávy, že první fáze dohody nemusí být do konce roku hotova. A je otázka, jak se při neústupnosti Číňanů zachová po vypršení prosincového ultimáta Donald Trump. Investoři se budou bát, aby 15.12. Donald Trump nespustil novou vlnu cel zasahujících hračky, chytré telefony a elektroniku a tím nezasadil ránu americkému spotřebiteli. Celou debatu o clech a obchodu navíc komplikuje napjatá situace v Hong Kongu. Americký Senát přijal včera zákon podporující demokratické požadavky občanů Hong Kongu, což vztahy mezi oběma velmocemi ještě více vyhrocuje.

Celkově tak prosinec může být opět ve znamení nárůstu globálního obchodního napětí, které mohou ve finále ještě přiživit předčasné volby ve Velké Británii. I když se pravděpodobně na stůl nevrátí alternativa chaotického brexitu bez dohody, nejistota spojená s dalším osudem britského hospodářství bude dál řadu evropských podniků svazovat.

Poslední čísla přitom ukázala, že ve třetím kvartále mohla řada evropských podniků těžit z příprav britských podnikatelů na chaotický brexit – německé vývozy do Británie šly překvapivě prudce vzhůru a HDP překvapilo lepším výkonem (růst o 0,1 % mezikvartálně). Bez tohoto jednorázového impulsu může být ovšem konec roku relativně slabý (v Německu očekáváme ještě jeden mezikvartální pokles HDP). Pokud navíc globální obchodní napětí znovu poroste, může se německá průmyslová recese prohlubovat a postupně poroste tlak na kancléřku Angelu Merkelovou. My zatím zůstáváme opatrnými optimismy a věříme, že bez výraznějšího nárůstu obchodního napětí čeká Německo v příštím roce mírné oživení – uvidíme, jestli to na konci tohoto týdne potvrdí také lepší podnikatelské nálady PMI.


Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *